Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Wie is de baas? Technologie of ik?

Meer tijd door internettechnologie?

In een Tegenlicht uitzending komt een uitspraak van James Williams van het Oxford Internet Institute  als een donderslag bij mij binnen. Hij vertelt dat hij eerder bij Google in Amerika werkte en zich ineens realiseert:

“ We dachten dat technologie meer ruimte in ons leven zou brengen voor ‘leuke dingen’. En nu is er meer technologie in mijn leven dan ooit, maar toch is het moeilijker om de dingen te doen die ik echt wil doen”.

James Williams (voormalig Google medewerker – Oxford Internet Institute)

En ik herken dit volledig…

Leuke kanten van technologie in mijn leven

Ik probeerde mij laatst te herinneren hoe ik ooit (15 jaar geleden) bij klanten kwam waar ik niet eerder geweest was, toen ik nog geen navigatie had. En eerlijk gezegd, ik heb geen idee meer! Het stratenboek zal hier ongetwijfeld een rol in gespeeld hebben. En routebeschrijvingen via de mail of de post opgestuurd. Maar eerlijk, ik weet het niet meer. Weet jij het nog wel, mail me even op bernadette@aserto.nl

Ik waardeer dus in ieder geval de navigatie. Ook het versturen en ontvangen van leuke filmpjes en foto’s via Whatsapp vind ik vaak leuk. Zowel zakelijk als privé, wat wel steeds meer door elkaar loopt. Ik heb op mijn laatste vakantie ook leuke strandfoto’s verstuurd naar zakelijke contacten…

Na een leuke workshop ‘Filmen en editen met je smartphone’ van Geertje Algera, kan ik nu kleine leuke videofilmpjes met mijn telefoon maken. En versturen. Ook leuk. En erg creatief, al zeg ik het zelf. Net als mijn Canva collages.

En dat ik voor NOVI Hogeschool werk en daar ICT’ers train om ook gewoon met mensen samen te werken en te communiceren, geeft mij een positief beeld van techneuten.

Het kost allemaal zoveel tijd!

Help, help ik moet weer kijken…

Wat ik echt het meest afschuwelijk vind aan mailen, appen, enzovoort is de enorme tijdsinvestering. Begin ik met mailen, ben ik er vaak uren mee bezig. Ook omdat ik goede mails wil sturen. Tja, ik geef natuurlijk niet voor niets trainingen in ‘Zakelijk mailen en schrijven’. Ik voel me ook vaak opgejaagd door de mails en app berichten die binnenkomen. Zeker als ik dat ’s avonds nog zie op mijn telefoon. Omdat ik niet altijd meteen kan en wil antwoorden. Terwijl klanten vroeger zeer tevreden waren met een reactie binnen een week. En ik mijn moeder soms weken niet sprak als ik in het buitenland was.

Die gejaagdheid heb ik ook bij mijn navigatiesysteem, vooral als ik net wél op tijd of net niet op tijd ga komen. De constante updates en bijbehorende onzekerheid, zorgen er steeds vaker voor dat ik mijn navigatie uitzet. Ik zie het wel als ik te laat kom. Alleen een kwartier van tevoren check ik nog even, en kom ik dan nog steeds te laat, dan bel ik even. En ja, dat is weer super fijn! Dat je even kunt bellen als je te laat bent. Niet meer een telefooncel op moeten zoeken (ja, ja, dat heb ik nog mee gemaakt).

En ook bij het filmpjes maken, en kijken en doorsturen en enzovoort geldt, dat ik er vrijwel altijd langer mee bezig ben dan ik van tevoren van plan was. Het is ook een soort verslavingsgedrag. Je neemt je voor 1 drankje te drinken (mailtje te lezen, spelletje Wordfeud te spelen, filmpje te kijken) en voor je het weet ben je uren verder (en vele drankjes, filmpjes, mailtjes of spelletjes).

Contact verlies?

Wat contact betreft mis ik de telefoonmarathons die ik vroeger (5 jaar geleden) met vriendinnen had. Urenlang lekker kletsen over alles. Niet zo doelgericht als ik vaak app. Maar een beetje van het een in het ander rollen en daarmee ook tussen de regels door leren hoe een ander kijkt naar de thema’s in jouw leven. Dat mis ik nu soms.

En ook tijdens afspraken, etentjes of andere gezellige sociale activiteiten vind ik erg vervelend om te moeten concurreren met anderen die via Whatsapp en mail aandacht vragen. Laat staan studenten of cursisten tijdens een training. Het is lastig om steeds contact te hebben als er een zoemer voor ze ligt. Als ik daarentegen zelf tijdens andere activiteiten mijn telefoon check, is het natuurlijk omdat het heel belangrijk is… Ook als het in de auto is (net als 68% van de Nederlanders volgens een onderzoek van de politie.

Hoe ga ik als professional om met social media?

Als professional wil ik graag mee doen met veel ontwikkelingen. Maar ik kies wel wat ik doe. Want ik heb geen Facebook en ook geen twitter. En ik mis weinig. Als er echt iets bijzonders is, zie en hoor ik het vaak meerdere keren per dag via andere media. Aan Linkedin besteed ik veel tijd, dat vind ik informatief en zakelijk interessant voor mij.

Iedere zondag detox ik van technologie. Dan leg ik zaterdagavond al mijn beide telefoons en laptop in een andere kamer en kijk ik pas weer aan het eind van de zondagmiddag. Ook ’s nachts komt er geen telefoon mijn slaapkamer binnen. En verder… ik zou soms wel zonder internettechnologie en social media willen. Maar hiervoor zie ik geen mogelijkheid als zakelijke professional. Dus maak ik er het beste van. En kijk ik graag naar Tegenlicht uitzendingen die mij helpen mijn eigen hersens te scherpen, over deze thema’s na te denken en een visie te vormen.

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik help mensen die graag zichzelf willen zijn, ook op hun werk of als ondernemer. Hier zet ik workshops Positieve psychologie voor in. Wil je echt stappen maken, dan is het Positief Groei programma iets voor jou.

Ook heb ik een driedelige videoserie gemaakt, waarin je zelf al aan de slag kunt gaan met positief omdenken en doen. Kijk op deze pagina om je aan te melden voor deze serie.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×