Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Waarom je het meeste leert als het pijn doet…

Fijn, dat doet pijn…

“Het leven is leren” zei een wijs persoon. Dan zou je denken dat wij het fijn vinden om te leren en onszelf verder te ontwikkelen. Door middel van school, opleidingen, cursussen en trainingen. En theoretisch is dit ook zo. Maar in de praktijk eigenlijk niet.

Want waar leren we het meeste van? Bijvoorbeeld in mijn vak als trainer: leer ik meer van een training die heel goed gaat met juichende beoordelingen op de evaluatieformulieren? Of van een training, die helemaal niet zo goed gaat met minder tevreden deelnemers?

Nee, leuk vind ik het niet

Ik weet nog heel goed dat een deelnemer aan een inspirerende Positief workshop zei dat al die werkvormen haar veel te druk waren. En dat ze er helemaal overprikkeld van raakte. Dit vond ik niet leuk om te horen. Vrijwel iedereen is razend enthousiast over de werkvormen in mijn workshops. En door mijn opleiding als werkvormentrainer voeg ik ook steeds weer nieuwe werkvormen toe.

Toch ben ik gaan nadenken over haar commentaar. Later, toen mijn irritatie gezakt was. Dat deze workshop voor een Hoog Gevoelig Persoon (HSP) misschien inderdaad wel een beetje veel van het goede is. En dat als ik mensen meer in kleine groepjes laat werken, dit effect misschien vermindert. Ik heb ervan geleerd. Toch leer ik alleen maar als er wel een positieve basis is. Als ik óók regelmatig hoor dat het wél goed gaat, en dat mensen het wel leuk vinden om bij mij een training te volgen.

Vanuit  een positieve basis werken

Dus of het nu gaat om een training, Coaching on the Job, het opvoeden van kinderen (of een hondje) of leiding geven aan medewerkers, begin altijd EERST met wat er WEL goed gaat. Daarmee leg je een positieve basis voor verdere aandachtspunten. En vaak zijn er ook veel meer positieve punten dan aandachtspunten.

De meeste Klant Contact Centrum medewerkers van Woningcorporaties die ik coach doen al meer dan 70% ‘goed’! En met slechts een paar tips kunnen ze  80% of zelfs 90% ‘goed’ doen. Dit gebeurt als je uitgaat van de 20-80 regel, ‘hoe kan ik met een paar (kleine) veranderingen een grote verandering realiseren’? Zoals echt luisteren naar een klant en dit ook expliciet laten merken. Dit roept bij de klant een positief gevoel op en geeft een gesprek een prettiger sfeer. Ondanks het slechte nieuws wat je misschien moet vertellen.

“Iedereen die stopt met leren is oud of je nu twintig of tachtig bent.
Wie leert blijft jong. Het belangrijkste in het leven is om je geest jong te houden”

Henry Ford

Dank je wel voor de kritiek

Toch begint het echte leren pas bij tips en aandachtpunten toen de ander minder tevreden was. Hoewel we dat niet leuk vinden. En eigenlijk vaak liever niet horen of lezen. Maar ja… dan blijf je stil staan. En dat is geen optie in deze snel veranderende tijd en eisen die aan professionals gesteld worden. Dus zeg de volgende keer vanuit je hart “Dank je wel” als iemand kritiek levert!

Wil jij ook weten waar jouw kwaliteiten en aandachtspunten liggen? In ieder van de Positief workshops is dit een onderdeel van de thema in verschillende oefeningen. En ook of je optimaal gebruik maakt van jouw kwaliteiten en sterke kanten. En voldoende aandacht geeft aan jouw aandachtspunten. Zonder je schouders op te halen en te zeggen ‘Ja, zo ben ik nu eenmaal’. Meld je aan en we gaan samen aan de slag om jouw kwaliteiten en randvoorwaarden helder te krijgen.

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik werk met mensen die graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Daarom specialiseer ik mij in actieve werkvormen voor trainers, docenten en coaches. Want gebruik van verschillende werkvormen maakt leren leuk en makkelijk! Kijk hier voor mijn aanbod.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×