Wat brengt een reünie van mijn middelbare schooltijd allemaal bij me naar boven? Ik was betrokken bij de organisatie van de reünie van het toenmalige Rijks Scholengemeenschap in Oosterwolde. Behalve een verrassend fijne samenwerking vond ik ook een compleet vernieuwde en inspirerende school met een visie.
Middelbare school in Friesland
De brugklas van mijn middelbare school heb ik in Leek (Drenthe) gedaan en de overige vijf jaar Atheneum op de Rijks Scholengemeenschap (RSG) in Oosterwolde (Friesland). Dat was een hele overgang van Den Haag en Zoetermeer en het viel niet meteen mee.
Soul en spijker, geen goede match
Ik was een echt Buitenbeentje op deze RSG. Zeker uiterlijk, in mijn glimmend groene ‘soul’ truitje en zwarte broek met soulpijpen tussen de verwassen spijkerbroeken- en jasjes. Maar ook innerlijk, met mijn Westerse praatjes paste ik niet echt bij mijn klasgenoten. Het duurde dan ook even voordat we elkaar leerden waarderen. Maar vervolgens heb ik vijf fantastische jaren gehad.
Reünie na 42 jaar, zelfs met vier oud leraren
Die positieve herinneringen hebben al twee keer eerder tot een reünie geleid en onlangs hadden we voor de derde keer een reünie met de mensen uit ons eindexamenjaar. Inclusief, superleuk, vier van onze oud leraren. En dit keer was ik de initiator en één van vier organisatoren.
Drie jaar voorbereiding en elkaar steunen
Het doel was natuurlijk om de reünie 40 jaar na de diploma-uitreiking te doen, maar met corona ertussen heeft de aanloop naar deze reünie maar liefst drie jaar geduurd. Dat waren dus drie jaar zoomen met ons vieren vanuit Drachten, Curaçao en Den Haag.
En daar bleek al het eerste verschil met de twee eerdere reünies. Daar waren we eerst rond de 35 en daarna rond de 40 jaar en hielden we onszelf flink groot naar elkaar. Ik vond het met terugwerkende kracht dan ook niet heel erg gezellig. Maar nu, blijkbaar ouder, wijzer en vooral nederiger, lieten we onszelf in al onze kwetsbaarheden aan elkaar zien. Want die drie jaar waren niet makkelijk voor mijn medeorganisatoren. Pfff! Maar wat konden we elkaar goed steunen. Die drie jaar voorbereiding heb ik als super prettig en waardevol ervaren. Jammer dat het voorbij is.
Heel weekendprogramma
Omdat veel oud klasgenoten in het buitenland woonden besloten we een locatie te huren waar we konden overnachten en een heel weekend konden verblijven. De geweldige locatie Friese Ardennen, inclusief jacuzzi, sauna en slaapplek voor 20 mensen, werd onze uitvalsbasis. Wel moesten we door corona de datum nog een keer verplaatsen van 2022 naar 2023 maar dit pakte uiteindelijk wel heel goed uit. We hadden begin juni tropisch weer, een geweldige locatie en waren uiteindelijk met 22 van de 40 oud leerlingen. En we hebben een topweekend gehad. Vol eerlijke verhalen, samen koken en opruimen, lachen en soms een traantje.
Maar wat was nou de grootste verrassing?
De grootste verrassing van het hele weekend kwam tijdens de rondleiding die ik op zaterdagmiddag had georganiseerd op onze oude school die nu het Stellingwerf College heet. De school bleek volledig nieuw gebouwd en er was een ‘visie’ op losgelaten.
En dat is een groot verschil met vroeger. Want ondanks mijn positieve herinneringen, en ook de warme banden met een aantal oud leraren, was die hele school aan de vaart van Oosterwolde nou bepaald geen inspirerende plek waar ‘visie’ te vinden was. Toen.
Drie geluidsdichte muzieklokalen
Wat is er dan zo anders en geweldig? Vroeger hadden wij ook muziekles op deze school. Ik kon nooit meedoen omdat ik de brugklas hier niet had gevolgd, maar de rest moest heel wat blokfluit spelen. Helaas drong het snerpende geluid van de blokfluiten door alle muren heen, terwijl er nu maar liefst drie geluidsdichte muzieklokalen zijn met wanden die nergens aan verbonden zijn en waar je dus als leerling naar hartenlust net zoveel muziek kunt maken als je wilt. Met alle mogelijke instrumenten.
Balletstudio – klimwanden – laboratoria en praktijklokalen
Maar dat was nog niet alles. Een gigantische balletstudio, inclusief spiegelwand en barre was de volgende verrassing. Naast twee enorme sporthallen, waarin zelfs drie klimwanden te vinden zijn.
En dan de klaslokalen, met een aparte afdeling voor de vakken scheikunde en natuurkunde. De laboratoriumjassen hingen al klaar.
Samen leren, samen leven
Ook is het Stellingwerf College gefuseerd met de vroegere MAVO en het VMBO en dat is een enorme verbetering vind ik zelf. Toen in deze gebouwen alleen nog HAVO/Atheneum zat en MAVO ergens verderop, ontmoette ik eigenlijk nooit iemand van de andere scholen. Maar nu wel, nu tref je elkaar in de kantine, bij de bibliotheek en bij de fietsenstalling. Zo leer je elkaar kennen en waarderen. Waar ook de visie uit blijkt is dat de eindexamen klassen van alle opleidingen ook gezamenlijk dezelfde schoolreis maken. Niet meer dat Atheneum naar Barcelona gaat en MAVO naar Grolloo, zoals vroeger, maar dit jaar met z’n allen naar Rome.
Ook kun je zo makkelijker ‘heen en weer’. Voor studenten die meer willen en kunnen is het Technasium en het Verrijkt VWO. En tegelijkertijd leren ook de HAVO en VWO leerlingen koken en de was doen, samen met de leerlingen die aan praktijkleren doen. Voor alle groepen zijn extra mogelijkheden, zodat je zowel mee kunt blijven komen als je wat meer steun nodig hebt, als wanneer je juist meer uitdaging nodig hebt. Hoe super is dat!
Terugblik
Al met al is het soms goed om terug te kijken in je leven. En soms zijn dingen vroeger beter. Maar gelukkig bepaald niet alles. Sommige dingen verbeteren ook echt. En dat geeft hoop voor de toekomst. Meer open, meer eerlijk, meer samen en meer gelijkheid heb ik gezien bij deze reünie van mijn middelbare school. Een boodschap die ik graag meeneem in mijn leven en werk. En uitdraag in mijn Positief workshops en Positief Groei programma.
Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik werk met mensen die graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Daarom specialiseer ik mij in actieve werkvormen voor trainers, docenten en coaches. Want gebruik van verschillende werkvormen maakt leren leuk en makkelijk! Kijk hier voor mijn aanbod.
0 reacties