Sinds eind augustus 2020 scheurde ik weer door heel Nederland om overal leuke en inspirerende trainingen, cursussen en opleidingen te geven. Gezellig om mensen weer live te zien. En die 1,5 meter maatregelen vallen me in de praktijk toch mee. Iedereen doet heel erg z’n best.
Toch zitten er aan online training geven meer voordelen dan alleen de bekende voordelen als geen reistijd (bij mij gemiddeld 2 uur tijdsbesparing per dag) minder CO2 uitstoot door minder auto kilometers en meer energie door kortere werkdagen.
Nee, er zitten ook inhoudelijk voordelen aan online trainen, waar je misschien niet aan denkt. Nu, na meer dan 40 volledige trainingsdagen online (9.30 uur tot 16.30 uur of soms zelfs tot 21.00 uur) en al meerdere ‘Train de Online trainer- leer training geven via Zoom’ ben ik zelf blij verrast door de volgende online ‘meevallers’:
- Er lekt veel minder tijd ‘weg’
Een groot voordeel van live trainingen is natuurlijk het persoonlijk contact, zeker het 1 op 1 contact mis je bijna volledig in Zoom.
Echter de online manier van werken ‘dwingt’ je als trainer om je training heel anders vorm te geven en heel lekker, bijna staccato afwisseling in je programma aan te brengen. Niet af en toe een beetje gezellig babbelen of discussie, dat werkt online niet goed. Wat wel goed werkt is iedere 15 tot 20 minuten met een andere werkvorm aan de slag en iedere anderhalf uur een kleine of langere pauze. Zo heb je veel opbrengst, afwisseling en interactie met een veel kortere tijdsinvestering. Alleen maar winst voor trainer en trainee!
- Werken in groepjes is veel effectiever
Het werken in Breakout Rooms is super simpel in Zoom. Een Breakout Room is een afgeschermd groepje in Zoom, waar je echt even ‘onder elkaar’ bent. Je kunt Zoom de groepjes random laten indelen of je maakt de groepjes zelf handmatig. In beide gevallen zitten mensen met 2 drukken op de knop (1 van jou en 1 van zichzelf) hup in een groepje!
Géén gedoe zoals bij live trainingen met:
- Samenstellen van de groepjes (“Ik zat net ook al bij jou”)
- Een plekje zoeken (“Waar zullen we gaan zitten?”)
- “Wat moesten we ook alweer doen?” (want de opdracht is in de chat of de PPT terug te lezen en bij de hand)
- Niet op tijd terug komen (“Waar zit groepje X?”)
- Als ze terug zijn, altijd wel eentje die naar het toilet moet…
Het valt me nu pas op wat een gedoe werken in groepjes bij live trainingen altijd geeft. Dit is natuurlijk al 30 jaar zo, maar ik wist niet anders of het hoort er nu eenmaal bij. In Zoom zijn er nu allerlei (grote) voordelen:
- Meteen in je groepje dus
- Als trainer heel makkelijk even aanschuiven in elk groepje, zonder tijdverlies met rondlopen en groepjes zoeken
- Alle groepjes met 1 berichtje kunnen melden dat ze wat langer de tijd krijgen, of de opdracht aanvullen of nader verduidelijken
- Op de afgesproken tijd, met 1 druk op de knop de deelnemers in groepjes na 60 seconden tijd om af te ronden, terug hebben in de grote groep
En in beide gevallen (zowel live als online) wordt het werken in groepjes nog steeds heel hoog gewaardeerd.
- Rollenspel wordt als minder eng ervaren
Rollenspel, met of zonder trainingsacteur, is voor de meeste deelnemers aan een training zowel het hoogtepunt van de training (want je leert er zoveel van) als het dieptepunt (want het is doodeng). Online is dat laatste veel minder. Door je Zoom scherm goed in te stellen, zie je de alleen nog je mede speler en niet meer alle andere deelnemers/observatoren. Dit gecombineerd met de veiligheid van je eigen huis of kantoor (en je lekkere warme sloffen aan je voeten) maakt dat het rollenspel gesprek zowel veel echter voelt, als minder eng is.
- Gastsprekers, ervaringsdeskundigen, ze kunnen allemaal even op bezoek komen…
Ook zo’n fijn voordeel van online training geven vind ik dat je heel laagdrempelig mensen ‘in kunt vliegen’. Een mede trainer om een specifiek onderwerp uit te leggen. Iemand van IT om het online programma om opdrachten te uploaden uit te leggen. Of iemand uit je doelgroep om bijvoorbeeld praktijkvragen aan te stellen. Als ze een half uur, of uurtje beschikbaar zijn heb je daarmee veel extra mogelijkheden. Bovendien werkt een bezoekje ook als energizer, lekker zo’n nieuw gezichtje erbij!
Al met al heeft beide manieren van werken echt zijn eigen voordelen! En nu we dit weten zouden we gek zijn als we klakkeloos terug gaan naar ‘normaal’ zonder ook te kijken naar de intrinsieke voordelen van online…
Enne… wat is dat halve voordeel dan Bernadette?
De pauzes! Aan de ene kant zijn ze de momenten die ik echt het meeste mis bij online training. Even gezellig tussendoor 1 op 1 kletsen met iemand. De leuke jurk bewonderen. Navragen hoe het nu met iemands broer is.
Het nadeel hiervan is echter dat de pauze totaal niet brengt waar hij eigenlijk voor bedoeld is, namelijk even ‘herstellen’ en nieuwe krachten opdoen voor het volgende trainingsonderdeel. Dat gaat bij een online training veel beter! In de pauze even lekker met de nieuwste LINDA op de bank. Een wandelingetje met de hond. Even rustig de afwasmachine uitruimen met blik op oneindig. Heerlijk! Maar niet gezellig…
Favoriete scenario
Geheel onverwachts heeft mijn eigen ervaring èn die van mijn studenten, mij geleerd dat online training of les geven veel pluspunten in efficiency en effectiviteit kent! Deze voordelen spreken wat mij betreft zeker voor een ‘nieuw normaal’ naast het ‘oude normaal’. Want het mooie ervan is: beide trainingsvormen kunnen elkaar zeer succesvol aanvullen!
Mijn favoriete scenario is om per onderdeel van een training te kijken naar de meest wenselijke en effectieve vorm. Is dat voor een aantal onderdelen via Live Online Leren, werk dan online. Hiermee bespaar je voor iedereen reistijd, reiskosten, locatiekosten en cateringkosten. En ik heb alweer een heel leuke werkvorm voor het ‘bijkletsen’ online… mail me als je mijn tip wilt horen J
De onderdelen die echt gebaat zijn bij persoonlijk contact, maak daar dan een ‘contact feestje’ van! Op een spetterende locatie (al die bespaarde locatiekosten in 1 keer lekker uitgeven!) met bijzondere werkvormen (paardencoaching bijvoorbeeld), een top lunch, diner na afloop en een goody bag.
Maak er maar wat van J en op deze manier heb je echt een Win – Win situatie!
Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik werk met mensen die graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Daarom specialiseer ik mij in actieve werkvormen voor trainers, docenten en coaches. Want gebruik van verschillende werkvormen maakt leren leuk en makkelijk! Kijk hier voor mijn aanbod.
0 reacties