Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Het gaat goed… totdat het mis gaat

Whatsapp – Tikkie – Facebook – Tiktok – Instagram – Snapchat – Linkedln – Mailchimp – YouTube – Canva enzovoort, enzovoort

Allemaal gratis (?) apps waar we ons sociale leven op baseren. En vaak ook ons werkend leven, zeker als zzp’er maar ook in loondienst. Je zet je CV op Linkedln, nadat je het hebt opgemaakt in Canva. Je maakt een YouTube video voor je sollicitatie. Je benadert connecties. En ga zo maar door.

Kanalen kiezen

Zelf heb ik gekozen voor twee kanalen, Linkedln om te connecten met mensen en zichtbaar te zijn. En als hulpmiddel gebruik ik Canva om afbeeldingen bij mijn posts te maken. Soms maak ik een tekenfilmpje met Powtoon (betaald programma) of een tutorial met Screencast O’matic (ook betaald).

Inspiratie magazine versturen

Maar de levensader van mijn bedrijf Aserto training & coaching is mijn nieuwsbrief, die ik sinds 2016 als inspiratie magazine verstuurde vanuit een gratis account bij Mailchimp.

Gemiddeld acht keer per jaar verstuur ik dit Inspiratie magazine met altijd tips om authentieker te leven zoals:

 • het bezoeken van de Living Library,
 • lid worden van een Broodfonds,
 • netwerk activiteiten voor zzp’ers of
 • het aankopen van Land van Ons

En naast deze tips schrijf ik blogs rondom thema’s vanuit de Positieve Psychologie waarin ik veerkracht en weerbaarheid in de praktijk uitwerk. Ook geef ik tips om zichtbaar te worden en het lef te verzamelen om jezelf te laten zien in sollicitatiegesprekken en als zzp’er.

Het gaat goed… tot het mis gaat

Niks mis mee zou je zeggen. Tot ik gecanceld werd door mijn nieuwsbrief software provider, het gratis programma Mailchimp. Ik kon van de ene op de andere dag niet meer in mijn account. Mijn e-mailadres werd als niet bestaand gekwalificeerd. En mijn nieuwsbrieven van de afgelopen zeven jaar, en vooral mijn mailinglijst van meer dan 1000 lezers, waren niet meer toegankelijk voor mij.

Verder na cancelling door je social media kanaal, wat nu?

Ik kwam in een soort rollercoaster van reacties, die soms achter elkaar kwamen maar soms ook tegelijk:

 • Ongeloof
  Is mijn wachtwoord ineens fout? Moet het ververst worden? Of is er misschien een tijdelijke storing bij Mailchimp?
 • Contact zoeken
  Help! Hoe kan ik Mailchimp bereiken. En dan pas realiseer ik mij dat het een Amerikaans bedrijf is, dat ook amper per mail bereikbaar is. Hoewel ik zelfs geprobeerd heb te telefoneren met ze…
 • Boos
  Vanuit totale machteloosheid werd ik steeds bozer!
 • Smeken
  Ik heb Mailchimp gesmeekt per contactformulier om mijn account te herstellen. Aangeboden ervoor te willen betalen. Of minimaal mijn mailinglijst te willen krijgen. Helaas zonder enige persoonlijke reactie, behalve een mail waarin staat dat ik de regels heb overtreden… Welke regels? Ik weet van niets.
 • Hulpbronnen inschakelen
  Toen ben ik gaan posten op Linkedln hierover en mensen gaan benaderen die volgens mij veel verstand hebben van nieuwsbrieven en van Mailchimp
 • Steun voelen
  Ik ontving een stortvloed van meelevende reacties. En ook hulp. Connecties gingen meedenken waarom ik gecanceld was. Drie mensen boden zelfs aan om Mailchimp te mailen om te vragen mijn account te herstellen. Ook kreeg ik aanbiedingen voor het opzetten van een nieuw e-mailsysteem. Dit was heerlijk. Maar leek geen enkel effect te hebben op Mailchimp (die ik getagd had om ze op deze manier ook onder druk te zetten…)
 • Nieuwe start
  Nu heb ik een Nederland e-mailsysteem aangekocht. Autorespond. Met een betaald account. En een Nederlandse, goed bereikbare helpdesk die echt met me meedenkt. Ik ben voor de installatie van dit systeem zelfs live op bezoek gegaan. Met hond Angel mee. Zoveel behoefte aan menselijk contact en vertrouwen had ik na deze gebeurtenis. Ook heb ik een back-up lijst gemaakt van mijn connecties! En mezelf getrakteerd op een shopping cart op mijn website, wat al een tijd een wens was.

Leren door tegenslag

Wat heeft mij nu geholpen om hier toch positief doorheen te komen? Veel verschillende dingen:

 • De steun van anderen, met stip op 1.
  Dit is zo fijn, ook omdat het je helpt in te zien dat je echt slachtoffer bent en het niet allemaal je eigen schuld is.
 • Afstand nemen
  Belangrijk is om zo’n tegenslag niet je leven te laten overnemen. Dus ik bleef gewoon lekker werken en plezier maken in trainingen. Maar ook nam ik regelmatig een digitale detox, even geen social media, want zelfs de meelevende reacties wakkeren de nare gevoelens toch weer aan.
 • Plan B bedenken
  Overwogen om met Linkedln live uitzendingen te beginnen. Of een filmpje op TikTok te maken. Of mijn bedrijf op te heffen…
 • Loslaten
  Op een gegeven moment moet je ook je verlies accepteren, al is het nog zo onbegrijpelijk allemaal of zo onrechtvaardig of wat dan ook. Het helpt dan ook wel om te relativeren. Tenslotte gaat het om een e-mail programma en een nieuwsbrief. Niet om de wereldvrede. En tegelijk ook accepteren dat het een vervelende shit zooi is! Mezelf ook gunnen het ellendig te vinden.
 • Lessen ervan leren
  Zoals nooit meer een gratis bedrijf kiezen voor een belangrijke dienst. Nederlands kiezen. En bereikbaarheid waarderen en hier ook voor willen betalen

En jij? Heb jij dit ook al eens meegemaakt? En hoe heb jij de draad weer opgepakt? Ik ben er heel benieuwd naar. Want online tools zijn een belangrijk deel van ons leven en ons werk geworden. En onze afhankelijkheid ervan groeit maar door. Goed om af en toe je eigen keuzes weer eens onder de loep te nemen en je af te vragen of ze nog bij je passen? In de Positief workshops kijken we bij alle thema’s naar zowel je ‘live’ keuzes als je online keuzes. En is het een goed moment om opnieuw te kiezen!

 

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik werk met mensen die graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Daarom specialiseer ik mij in actieve werkvormen voor trainers, docenten en coaches. Want gebruik van verschillende werkvormen maakt leren leuk en makkelijk! Kijk hier voor mijn aanbod.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×