Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Stoppen als ondernemer op je hoogtepunt? Hoe is dat?

Aan de rand van de stad Groningen runt ondernemer Saskia in ’t Veld de prachtige Bed & Breakfast Woldstee   Ondanks de afgelegen locatie een goed lopende B&B. Des te opvallender dat Saskia ermee gaat stoppen. Afgelopen jaar heb ik zelf, samen met hond Angel, zes nachten met veel plezier bij haar gelogeerd. En, nieuwsgierig als ik ben, heb ik haar met veel interesse geïnterviewd. Wat kunnen wij leren van het verhaal van Saskia?

Hoe zijn jullie de Bed & Breakfast gestart?
We zijn 15 jaar geleden eigenlijk door toeval gestart. Ik werkte als professional organizer op de zakelijke markt en we zochten een wat ruimer en landelijker huis in Groningen. De makelaar kwam met deze woning. De combinatie van een gunstige prijs, het weidse Groningse landschap en toch met je fiets de stad in kunnen, maakte dat we het kochten.

Alleen, wat moest ik met die grote schuur en stallen? Naast mijn reguliere werk leek het me leuk om, in het weekend en in vakanties, een B&B te runnen. Een mooie meevaller was de subsidie voor toerismeontwikkeling. Dus werden de stallen tot vier (later vijf) gastenkamers verbouwd, ieder met een eigen badkamer. Zodra de website in de lucht was liep het meteen storm. Een schot in de roos!

Wat is het leuke van het runnen van een succesvolle Bed & Breakfast?

Het leuke van een B&B is het kortdurend ontmoeten van heel veel mensen. De meeste gasten zijn hier maar één of twee nachten, en dan met 5 kamers komen er heel wat mensen voorbij. Het allerleukste is als mensen terugkomen. Dat vind ik nog altijd het grootste compliment. Daarnaast de vrijheid die je hebt om je eigen werk te bepalen. Bij mij is het ontbijt het enige wat echt aan een tijdstip gebonden is. De rest kan ik doen wanneer en zoals ik zelf wil. En voor mij past het werken aan huis heel goed in combinatie met het moederschap. Ik ben altijd in de buurt voor mijn dochter.

Wat viel tegen?

Ik was tot dan toe alleen maar zakelijke dienstverlener geweest (secretariaatsbureau, professional organizer) en dan is je werk ook heel persoonlijk. Je bent je eigen product. Ik dacht dat ik met de B&B eindelijk een product had (een comfortabele kamer, een goed bed en een lekker ontbijt) dat niet zo persoonlijk is en los staat van mij, maar dat bleek niet zo te zijn. In het begin liet ik mij waarnemen als ik er niet was, maar ik kreeg later van vaste gasten te horen dat ze mij dan miste, dus dat deed mij beseffen dat werk wat je doet altijd persoonlijk is.

Ook de afhankelijkheid van reviews, hotelsterren en de Bed & Breakfast tulpen. Ik ben hier jaren  druk mee geweest tot ik erachter kwam dat het voor de meeste gasten helemaal niets uitmaakt. Ze kijken er niet naar of het zegt ze niets. Sterker nog de gasten die dat wel belangrijk vinden, wil ik eigenlijk niet eens als gast hebben. Een review is ook maar een mening. Ook als consument hecht ik geen waarde meer aan reviews. Sowieso is de vraag hoe ‘echt’ te zijn en daarnaast: smaken verschillen.

Welke ontwikkeling heb je doorgemaakt?

Qua persoon heb ik een hele ontwikkeling doorlopen: in het begin deed ik de B&B naast mijn werk als professional organizer, maar de B&B liep zo goed en ik vond het zo leuk dat ik na een jaar of vier gestopt ben met het organizingwerk. Ik ben altijd erg geïnteresseerd in filosofie en spiritualiteit en heb de afgelopen jaren verschillende opleidingen, cursussen en workshops gevolgd voor mijn persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld focusbegeleider, natuurcoach). Tevens ben ik moeder geworden van een prachtige dochter. En nu mijn dochter steeds zelfstandiger wordt en ik inmiddels de vijftig ben gepasseerd, is het tijd voor iets nieuws.

Welke redenen heb je ervoor om te stoppen?

Eind vorig jaar nam ik deel aan een marketingworkshop voor ondernemers en daar was ik als vanzelf de andere ondernemers (medecursisten) aan het helpen, bijstaan, adviseren en coachen. Na afloop bedacht ik mij dat ik dat wel heel erg leuk vond en tijdens de terugreis in de auto kwam ik tot het inzicht dat ik een mentor voor ondernemers wil zijn.

Ik ben een zeer ervaren ondernemer (bijna 30 jaar) en gezien mijn leeftijd (51 jaar) en levenservaring zit ik in mijn crone fase. Deze term heb ik vorig jaar zomer van Susan Smit geleerd. Dit is de derde levensfase van een vrouw, na de kindfase en moederfase. Daarnaast ben ik van mening dat we in een tijd van transformatie zitten en dat al die coaches en therapeuten heel belangrijk werk doen, maar dat zij het ondernemerschap vaak zwaar of moeilijk vinden en daar wel wat begeleiding bij kunnen gebruiken. Dit alles bij elkaar maakt dat ik mentor wil zijn voor ondernemers/zzp’ers. Het idee ontstond toen om dit mentorschap langzaam op te bouwen en de B&B langzaam af te bouwen.

Naast eerdergenoemde aanleiding en reden om te stoppen is een ander argument om te stoppen: dat het fysiek zwaar werk is, het runnen van een B&B. Ik heb artrose in mijn heupen en weet dus ook dat ik dit werk niet tot in de eeuwigheid kan blijven doen.

Hoe voel je je nu je de knoop heb doorgehakt?

Het voelt als stoppen op het hoogtepunt. Vorig jaar was mijn beste jaar tot nu toe. En ik vind het nog steeds leuk om te doen. Ook voel ik me heel erg dankbaar voor al die fijne, lieve mensen die ik hier te gast heb mogen hebben. Waaronder jij, Bernadette, ontzettend bedankt. Het was/is echt heel leuk en ik zal het ook wel gaan missen. Maar ik heb heel veel zin om alleen maar bezig te zijn met mijn nieuwe werk als mentor. Anderen zeggen dat ik straal als ik daarover praat. Als ik daarmee bezig bent stroomt het ook.

En wat zijn je plannen nu?

De B&B gaat nog door tot de zomervakantie op 21 juli. En ik ben nu al druk bezig om producten en diensten te ontwikkelen en in de markt aan het zetten als ondernemersmentor. Zo ben ik begonnen met wat ik noem OntwikkelOntbijt voor Ondernemers: voeding voor het lijf èn voeding voor de ziel. Na een heerlijk ontbijtje even de diepte. Persoonlijke ontwikkeling is zakelijke ontwikkeling voor zzp’ers. Ook ben ik een Boekenclub voor Ondernemers begonnen. Daar had ik zelf behoefte aan: een interessant boek bespreken met gelijkgestemde ondernemers. Verder ben ik een continu programma aan het ontwikkelen waar ondernemers op terug kunnen vallen: ondernemen in het ritme van de seizoenen. Daar ga ik in het najaar mee van start. En van de gastenkamers maak ik in eerste instantie werk/kantoor/coaching ruimtes, die ik vervolgens kan (flex)verhuren aan ondernemers. Ik heb er heel veel zin in.

Wat kun je leren van Saskia?

Ondernemen is en blijft (net als veel dingen in het leven) een combinatie tussen inzet, geluk en talenten. Tegelijk kun je ook soms bijna het ‘slachtoffer’ van je eigen succes worden. Deze mensen kom ik in coachgesprekken regelmatig tegen. Ze zijn gewoon steengoed in wat ze doen. En verdienen er flink geld mee. Maar… eigenlijk vinden ze er niets meer aan!

Saskia laat ons zien dat je altijd een keuze hebt. Ook als je succes hebt. Ondernemen (en leven)  draait om constant jezelf uitdagen en verbeteren. En regelmatig in de spiegel kijken en je afvragen wat je bevalt aan je leven en wat je liever anders ziet. En dan… is het een kwestie van persoonlijkheid, inzet en vertrouwen wat je ermee gaat doen. Ik vind het een mooi en inspirerend verhaal van Saskia. Het enige balen is natuurlijk wel dat Angel en ik een fijne overnachtingsplek in Groningen kwijt ben…. Dus als je nog wat weet voor ons? Ik hoor het graag 😊

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×