Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Recept voor een (on)gelukkig leven

Natuurlijk denk je graag, dat je inzet op geluk. Toch doen we vaak heel actief ons best om persoonlijk geluk te voorkomen. Hoe dan? Twee valkuilen die gelukkig zijn voorkomen:

Eerste valkuil: Focussen op waar je niet goed in bent

Als trainer ben ik in de bijzondere omstandigheid dat iedere werkdag geëvalueerd wordt met een evaluatieformulier. Al sinds mijn eerste baan als trainer bij Innovam, ben ik dol op evaluatieformulieren. Ik lees ze nauwgezet, op zoek naar informatieve feedback en verbetering. Maar al snel krijg ik door dat 95% van de evaluatieformulieren heel positief is. En voor ik het weet, lees ik al die positieve formulieren eigenlijk niet meer… Nee, waar al mijn aandacht en energie naar toe gaat zijn de minder positieve formulieren. Eindeloos herlees ik ze, interpreteer ze, wind me erover op, voel me schuldig, zoek naar mijn fouten, gooi mijn programma volledig om enzovoort.

En daarmee stap ik in de tweede valkuil waar veel scholen, HRM’ers, ouders en leidinggevenden die zich bezig houden met scholing, ook instappen:

Tweede valkuil: De illusie van het ‘verbeter-model’

Vaak krijg je de volgende adviezen: Ben je niet goed in talen? Ga op reis! Moeite met mensen? Volg een opleiding ‘Persoonlijke effectiviteit’. Hekel aan klagende mensen? Ga naar een cursus ‘Klachtafhandeling’. Alle aandacht dus voor wat er niet goed gaat, op wat je niet kunt.

Natuurlijk kan ik als trainer iemand helpen beter met klanten om te gaan, of overeind blijven bij agressie. Mits iemand al enige aanleg heeft. En gemotiveerd is zich te verbeteren… Met hard werken bereik je dan ‘bewust bekwaam’ gedrag. Vaak is dat goed genoeg. Wel blijft dit gedrag inspanning vragen en regelmatige opfrissers.

Wat is veel handiger? En kosteneffectiever en motiverender?

Zoek uit waar je echt goed in bent! En wat je ook nog heel leuk vindt! Lees dus juist wel die positieve evaluatieformulieren! Vraag je vrienden en (nog veel interessanter) je vijanden wat ze van je vinden. En ontdek je wat jouw ‘Personal Brand’ is, jouw unieke profiel.

Zorg je dat je waar je goed in bent, ook de beste in wordt

Ben je goed in ‘beren op de weg zien’? Perfectioneer dit en wordt risico analist. Verheug je over jouw talent voor kritiek geven en wordt jurylid. Geniet van jouw bemoeizucht en wordt ‘personal organizer’ of coach. Verkoop ijs aan die eskimo. Waarom? Omdat het leuk is! En je dit dus wel heel goed kunt! En je hebt meteen ook een antwoord als iemand je vraagt waarom ze eigenlijk voor jouw moeten kiezen bij die opdracht, nieuwe baan, reorganisatie of salarisverhoging? Jouw oprechte antwoord: “Omdat ik de beste ben”

Personal Branding

Vind je het lastig om zelf jouw unieke waarde te vinden? Dan help ik je graag op weg! Meld jezelf aan voor een workshop die gaat over jou en waarin we samen zoeken naar jouw unieke talenten.

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik werk met mensen die graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Daarom specialiseer ik mij in actieve werkvormen voor trainers, docenten en coaches. Want gebruik van verschillende werkvormen maakt leren leuk en makkelijk! Kijk hier voor mijn aanbod.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×