Duur: 1 dag

Voor wie?
Verhuurmedewerkers, sociaal huismeesters, medewerkers in de technische dienst en anderen die veel klantcontact hebben.

Inhoud
De training is bedoeld om inzicht te krijgen in diverse psychiatrische ziektebeelden.
In deze ééndaagse training worden de basisbegrippen van de psychopathologie en de symptomen daarvan behandeld.
Het uitgangspunt is ziektebeelden leren herkennen en oefenen hoe u hier mee om gaat.

De ziektebeelden die aan bod komen zijn onder andere:

Borderline persoonlijkheidsstoornis,
Antisociale persoonlijkheidsstoornis,
ADHD, Schizofrenie en psychose,
Angststoornissen
Stemmingstoornsisen,
Depressie

Resultaten
Na afloop van de training heb je kennis van verschijnselen en achtergronden van de meest voorkomende psychiatrische ziektebeelden en zicht op diverse gesprekstechnieken voor de omgang met probleemgedrag.

Door in gesimuleerde situaties psychiatrisch gedrag te leren herkennen, en op basis daarvan een inschatting te maken leer je hoe je op psychiatrisch gedrag kunt reageren met de minste kans op escalatie.
Je krijgt ook meer zicht op hoe je je eigen grenzen moet bewaken: waar ligt de grens van mijn verantwoordelijkheid ten opzichte van deze klanten?
Ook krijg je tips voor hoe je (tot op zekere hoogte) om kunt gaan met emoties als schuldgevoel, angst en medelijden die in contact met iemand met psychische problemen vaak opgeroepen worden.

Overige informatie
Tijdens de gehele trainingsdag oefen je de verschillende gesprekstechnieken in samenwerking met een professionele acteur. En natuurlijk is er ruimte voor inbreng van eigen praktijkvragen.

De standaard training kan worden uitgebreid met Coaching on the Job. De trainer legt met de individuele medewerker een aantal huisbezoeken af. Ook het oefenen van andere gesprekken (via de telefoon, aan de balie of in de spreekkamer) is mogelijk.

Maximaal aantal deelnemers
8 personen.