Duur: 1 dag of 2 dagdelen
(+ naar wens individuele coaching tijdens een preventief onderhoudsbezoek aan een huurder).

Voor wie?
Vaklieden en hun leidinggevenden.

Achtergrond
Veel vaklieden krijgen door Preventief Onderhoud een nieuwe taak binnen de servicedienst.
In plaats van alleen reactief en vanuit een negatieve invalshoek bij huurders langs te komen (namelijk bij klachten of problemen in de woning) zullen de vaklieden nu bij iedere huurder over de vloer komen. Tijdens dit bezoek inspecteren de vaklieden hoe de woning ervoor staat en lossen ze meteen kleine probleempjes op. Ook hebben ze een voorlichtende taak, en dienen als aanspreekpunt voor de corporatie.

Inhoud
Tijdens de training nemen we het totale klantencontact onder de loep. We starten bij het voorstellen aan de huurder en oefenen het uitleggen van het doel van het Preventief Onderhoud bezoek. Verder oefenen we het geven van heldere informatie. binnen gestelde grenzen (bijvoorbeeld wat wel en niet binnen een Preventief Onderhoud bezoek valt), het afsluiten van het gesprek en het afscheid nemen.
Ook besteden we ruim aandacht aan nazorg en opvolging van het Preventief Onderhoud bezoek, door bijvoorbeeld de interne procedures te bespreken. We werken een dagdeel samen met een professionele acteur.

Overige informatie
De vaklieden leren de benodigde communicatieve vaardigheden, behorend bij een Preventief Onderhoud bezoek, zoals duidelijk uitleggen wat een Preventief Onderhoud bezoek wel en vooral ook niet is, open vragen stellen, goed luisteren, samenvatten en voorlichting geven.
Bovendien zullen de vaklieden leren een ‘goed’ slecht nieuwsgesprek te voeren, wanneer wensen van een klant niet uitgevoerd zullen worden.
Ook zal er ruim aandacht besteedt worden aan klachtafhandeling.
De gesprekken worden vervolgens geanalyseerd op hun sterke en minder sterke punten. Hierbij gebruiken we videoanalyse.

Deze training kan worden uitgebreid met Coaching on the Job. De trainer legt samen met individuele medewerkers een aantal huisbezoeken af.

Maximaal aantal deelnemers
8 personen.