Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Ontdek het Autisme Belevings Circuit

Het Autisme Belevingscircuit, een aanrader voor werkelijk iedereen!

Een paar weken geleden was het eindelijk zover! Na drie jaar wachten, vanwege een volle agenda en oh ja, twee jaar corona, kon ik toch eindelijk naar het Autisme Belevingscircuit (ABC) in mijn geval in Zwolle (het circuit wordt door heel Nederland aangeboden).

Ik had de tip voor het autisme belevingscircuit dus al jaren geleden gekregen van een student aan de Jobcoach opleiding van Elan Training en het leek mij interessant om meer te weten over autisme en hoe dat uitpakt voor de arbeidsmarkt. Want daar hebben jobcoaches natuurlijk vooral mee te maken.

Verrassende inzichten

Toch heb ik heel andere kennis, belevingen en inzichten overgehouden aan deze zeer inspirerende avond. De trainer was Annette van den Bos en zij is een ‘Trainer mét ervaringsdeskundigheid’ zoals dat zo prachtig in haar email handtekening staat. Vanuit de organisatie https://ontdekautisme.nl geven zij en haar collega’s workshops, trainingen en lezingen om de kloof tussen mensen met en zonder autisme te overbruggen. Hun aanbod heeft drie doelen:

  1. De kennis over autisme verbreden en verdiepen
  2. Werken aan een respectvolle grondhouding en gelijkwaardige communicatie
  3. Vaardigheden aanleren om op maat balans te vinden

Ik kwam echt voor het eerste doel: de kennis.

Kennismaken met Annette en het ABC

Verschillende invalshoeken

De locatie vinden bleek al een hele uitdaging. Ergens op het industrieterrein bij het Isala ziekenhuis, had mijn navigatiesysteem er veel moeite mee. Na drie rondjes rijden, waarbij het mij opviel dat ik bepaald niet de enige was die rondjes aan het rijden was, heb ik mijn auto maar gewoon neergezet en ben ik in de storm aan de wandel gegaan. Het was een mooi aanknopingspunt voor de avond. Alle deelnemers waren met de moeilijk vindbare locatie heel verschillend omgegaan. Sommigen konden niet stoppen met rondjes rijden. Anderen waren zo slim om Annette even te bellen. Weer anderen gaven het op en kwamen niet of te laat. En je bleek ook slimmeriken te hebben die de locatie van tevoren al gecheckt hadden. Zoveel mensen, zoveel invalshoeken!

Je BENT geen autist, je HEBT autisme

Ik wandelde gelukkig redelijk snel naar de juiste toren toe en werd hartelijk ontvangen. De andere deelnemers hadden heel verschillende motieven en achtergronden. Van ouders met een kind dat redelijk recent een diagnose autisme heeft gekregen, tot basisschool juffen die hun kinderen beter willen helpen en zorgprofessionals voor de doelgroep ‘mensen met autisme’. Dat is natuurlijk al de eerste les! Die had ik gelukkig al eerder geleerd, maar toch goed om nog even in dit blog te benoemen. Je BENT geen autist, je HEBT autisme. Er is altijd meer aan jou dan je autisme (of alcoholisme, of dakloosheid, of welke andere diagnose iemand dan ook heeft). Je dit realiseren helpt al heel erg bij het bereiken van de tweede doelstelling.

Wat is er met mij?

Diagnose stellen niet altijd eenvoudig

Annette vertelt verder hoe zij pas op 50 jarige leeftijd haar diagnose heeft gekregen, nu zes jaar geleden en na een jarenlange zoektocht langs psychologen en andere hulpverleners met klachten over hoofdpijn en burn out. Dat was het tweede leerzame; autisme is dus niet zo makkelijk te ontdekken en ook hulpverleners zijn onvoldoende alert hierop. Ook al omdat symptomen van autisme bij vrouwen zich anders uiten dan bij mannen. En zoals overal zijn de mannelijke symptomen veel bekender en de ‘norm’. Vrouwen vallen hierdoor sowieso dus vaker door de mazen van het ‘zorgverleners net’.

Concrete handvatten

En, heel fijn om te horen voor alle aanwezigen, Annette heeft gelukkig een succesvol leven met een mooie sportcarrière, leuk werk en een gezin. Met de nodige aanpassingen kan dat dus allemaal; ook met autisme.

Voor mij was ook een eye opener hoe behulpzaam een diagnose kan zijn. Ineens vielen voor Annette alle puzzelstukjes op zijn plek en kon ze boeken over autisme gaan lezen, afspraken met thuis en met haar werk gaan maken en verwachtingen los gaan laten. En ja, natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar je hebt na een diagnose wel een concreet handvat om mee aan de slag te gaan.

Proefondervindelijk aan de slag

Maar goed, wat was nou het belevingsdeel van deze informatieve avond? In 6 rondes gingen wij in tweetallen zelf ervaren hoe het is om bijvoorbeeld:

  • de clou van een mop niet te snappen
  • moeite te hebben met oog-hand coördinatie en fijne motoriek
  • niet het overzicht te hebben
  • teveel verschillende prikkels tegelijk op je afgevuurd te krijgen
  • niet te voelen wat je lichaam voelt
Lekker georganiseerd

Oeps… bij een aantal oefeningen en het nabespreken herkende ik ook wel dingen vanuit mijn dagelijks leven. Hoe ik tijdens het geven van een training zó gefocust ben dat ik niet eens merk dat ik tegen de punt van een tafel aanloop. En dat eigenlijk ook niet echt voel. En pas ’s avonds een grote blauwe plek op mijn bovenbeen zie. Waarvan ik geen idee heb waar die vandaan komt. Of dat het me soms erg irriteert als dingen niet op orde zijn (op mijn manier), zoals dat wc papier volgens mij op een specifieke manier aan de houder moet zitten… Of dat dat ene kopje alleen voor koffie is, en niet voor iets anders.

Heb ik dan ook autisme?

Nee, dat niet. Maar de kloof is minder groot dan ik dacht. En dat maakt dat ik me die avond steeds makkelijker kan inleven in de oefeningen. Wat is het bijzonder om de wereld vanuit autisme te beleven! Wat vermoeiend en frustrerend vaak. Maar soms zie ik ook iets wat me normaal nooit op zou vallen. Autisme brengt dus ook extra talenten en kwaliteiten met zich mee.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Ik vond het een enorm waardevolle avond. In slechts een paar uur krijg je aan de ene kant veel kennis over autisme in de praktijk, en aan de andere kant leef je letterlijk even in de wereld van iemand met autisme. En snap je ineens hoe vermoeiend het voor iemand met autisme kan zijn om in onze ‘normale’ wereld mee te gaan. Maar dat je tegelijk, met soms een paar simpele aanpassingen, ook veel te bieden hebt aan zowel werkgevers, collega’s en partners en kinderen. Je unieke kijk op dingen, je oog voor detail, je gevoeligheid voor van alles en je goede voorbeeld om rust en hersteltijd voor jezelf te nemen om weer op te laden. Daar kunnen wij allemaal een goed voorbeeld aan nemen!

Dankjewel Annette voor je eerlijke verhaal en bijzondere oefeningen.

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik werk met mensen die graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Daarom specialiseer ik mij in actieve werkvormen voor trainers, docenten en coaches. Want gebruik van verschillende werkvormen maakt leren leuk en makkelijk! Kijk hier voor mijn aanbod.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×