Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Onboarden als ZZP’er

Hoor je er als ZZP’er wel bij? Een praktijkvoorbeeld van Onboarding als ZZP’er

Podcast Werkverkenners

De eerste keer dat ik over Onboarding hoorde, was bij de interessante podcast van Rens de Jong van BNR Werkverkenners* Hij onderzoekt in verschillende afleveringen hoe bedrijven Zzp’ers en flexwerkers aan zich kunnen binden. Extra belangrijk nu, met de krapte op de arbeidsmarkt. Veel flexwerkers voelen zich niet of minder verbonden met een organisatie en zullen dus makkelijker weer vertrekken. Na twee jaar online werken – door corona – geldt dat voor veel mensen, inclusief mijzelf.

Inwerken tot nu toe als Zzp’er

Toch heb ik zelf nog nooit heel expliciet met Onboarding te maken gehad. Meestal krijg ik wel een rondleiding en word ik aan een aantal mensen voorgesteld als ik voor een nieuwe opdrachtgever begin. En soms krijg ik een eigen email adres en/of inlogcodes voor het digitale leersysteem. De rest vind ik zelf een beetje met vallen en opstaan uit. Gaat ook prima, al kost het soms wel veel tijd om een organisatie echt te snappen, en vooral wie wat doet. Je blijft een buitenstaander tenslotte.

Vacature bij ICM

Totdat ik in aanraking kwam met ICM, een opleiding- en trainingsinstituut. Deze organisatie staat al een aantal jaar op mijn ‘wensenlijstje’ vanwege de interessante combinatie van zakelijke onderwerpen met spirituele invalshoeken. En dat ze al zeven keer tot ‘Beste Opleider van Nederland’ en ook nog een aantal keer ‘Best Workplace van het jaar’ zijn gekozen, helpt ook mee natuurlijk 🙂

Toen ik afgelopen najaar zag dat ze een docent Positieve Psychologie zochten, was ik meteen geïnteresseerd. Sowieso is Positieve Psychologie mij op het lijf geschreven! En ik was ook op zoek naar een werkgever die online opleiding en training aan wil blijven bieden, ook als corona weer achter ons ligt.

Kennismaken via de telefoon, een wederzijdse eerste indruk

Het begon met een telefoontje naar ICM, want zoals ik al mijn werkzoekende deelnemers bij de Personal Branding workshops altijd leer: ‘Niet gebeld, is niet gesolliciteerd’. En ik werd al blij verrast. Ondanks dat de collega die bij de vacature stond niet aanwezig was, nam haar vervanger Chilo het gesprek zonder aarzelen over. We spraken heel geanimeerd met elkaar en na afloop nodigde ze mij al uit voor het assessment. Let wel! Zonder dat ze een CV of motivatiemail van mij had gezien. Erg motiverend vond ik zelf.

Assessment met ups en downs; falen mag blijkbaar…

Het assessment zelf bereidde ik nauwgezet voor. Zelfs met een paar try outs, omdat ik maar 15 minuten had voor een mini workshop  Positieve Psychologie. En toen het online werd, heb ik het vooraf ook online nog uitgeprobeerd. Met super positieve resultaten. In 14.20 minuten had ik een reuzeleuke workshop inclusief 3 oefeningen neergezet.

Maar… oeps, toen het assessment startte bleek ik geen 15 minuten de tijd te hebben, maar slechts 7 minuten! Hoe ik deze fout heb kunnen maken weet ik nog steeds niet, maar daar zat ik dan met mijn PowerPoint en 3 oefeningen, allemaal nauwkeurig getimed. En no time to change dus. Ik ben op hoop van zegen aan de slag gegaan en geaccepteerd hoe ver ik zou komen. Gelukkig had ik luidruchtig mijn verbazing over de 7 minuten kenbaar gemaakt, dus iedereen wist van mijn situatie.

Wederzijds kennismaken

Maar ook tijdens het assessment ging de Onboarding al verder. Want het nader kennismaken was echt tweerichtingsverkeer. Niet alleen wij, de 7 kandidaten voor diverse vacatures, waren aan zet. Ook de drie medewerkers van ICM deelden over zichzelf als persoon en over de organisatie.

Lief bedankkaartje

Toch was ik behoorlijk ontregeld door mijn foute tijdschatting en had ik weinig vertrouwen in het vervolg. We zouden na 10 dagen de ‘uitslag’ krijgen. Achteraf blijk ik al na twee dagen een telefoontje te hebben ontvangen, maar ik mis het telefoontje en het bijbehorende voicemailbericht volledig. Pas ruim een week na het assessment kan ik opgelucht adem halen. Want ja hoor, ICM en ik gaan aan de slag! Onboarding fase 3 gaat nu van start. Het begint met een super leuk bedankkaartje voor mijn deelname aan het assessment.

Lief bedankkaartje na het assesment!

Spullen en persoonlijk contact

En binnen een week ontvang ik vervolgens een leuk pakket met daarin een Jabra speaker, een dopper en een flinke North Face rugzak. Wat een feestelijke binnenkomer! De rugzak verbaast me wel enigszins, wil ICM dat ik nu al met vakantie ga? Een paar weken later snap ik het, als ik de hoeveelheid boeken die ik voor Positieve Psychologie ontvang in huis krijg… Ik voel me net weer een echte ‘brugpieper’ met een grote zware rugzak vol boeken!

En dan maak ik kennis met mijn vaste contactpersoon Niki en met Saskia, de productmanager psychologie, coaching en persoonlijke effectiviteit. Door de lockdown vindt het gesprek online plaats maar het verloopt ook heel anders dan ik had verwacht. Het gaat echt over persoonlijk kennismaken, wie ben jij en wie ben ik? Heel leuk en gezellig.

Inhoudelijk aan de slag!

Daarna dan eindelijk toch het live kennismaken bij het Onboarden voor Positieve Psychologie, want ik mag meteen in februari aan de bak! Net als een andere nieuwe collega kom ik naar het kantoor in Utrecht. Ik word zeer hartelijk ontvangen met koffie en wat lekkers door mijn vaste contactpersoon Niki. En de docent Positieve Psychologie Marga. Met elkaar nemen we tijdens de komende uren het volledige programma van de opleiding door. En bedolven onder boeken, mappen en kennis en boordevol inspiratie verlaat ik in het donker het pand weer.

Bloemen en succes wensen!

En succeswensen samen met een mooie bos bloemen!

De avond voor mijn eerste groep cursisten Positieve Psychologie ontvang ik nog een supermooi boeket bloemen met een hartelijke wens van Niki, Saskia en Laura. Hoe kan het dan nog mis gaan? Nou bijna door de storm die op vrijdag 18 februari over Nederland raast. Maar bijna alle cursisten durven het toch aan, en we hebben samen een supermooie, waardevolle dag!

ICM en ik, duidelijk een match!

UPDATE

Deze blog heb ik in februari 2022 geschreven, toen ik net de eerste dag Positieve Psychologie verzorgd had. Toch leek het mij strategischer om de blog nog niet meteen te publiceren maar even af te wachten tot na mijn eerste opdrachten voor ICM en de nodige evaluaties.

Positieve Psychologie ervaringen

En op dat punt ben ik nu; mijn eerste opleidingsgroep Positieve Psychologie uit Rotterdam heeft vandaag hun laatste beoordelingen ontvangen. En wat een feestje was deze opleiding! De zes lesdagen waren super waardevol voor zowel de cursisten als mijzelf.  De groep al bijna vanaf het begin een veilige haven om te leren, te experimenteren en te delen en ik zag de studenten per lesdag meer groeien en bloeien. En de workshops die de cursisten in het tweede deel van de opleiding zelf verzorgen, super inspirerend om te ervaren. Om dan nu in hun verslagen te lezen hoe ze hun nieuwe kennis en vaardigheden weer delen met hun omgeving door ook daar workshops te verzorgen, is een openbaring. Het zijn kanjers stuk voor stuk en ik ben heel dankbaar dat ik heb bij mogen dragen aan hun ontwikkeling op het gebied van de Positieve Psychologie. En bijna ‘needless to say’ de evaluaties waren fantastisch met een gemiddeld cijfer van een 9,2. In september begin ik met een tweede groep, nu in Utrecht.

En ook de training Succesvolle Onboarding

Ook heb ik (haha) een training Succesvolle Onboarding verzorgd voor ICM. En jawel, lekker online dit keer. Toen ik hiervoor gevraagd werd moest ik erg lachen en heb ik mijn contactpersoon Niki deze blog al laten lezen. Ook zij moest lachen en zei:  

“Ohhhh wat onwijs leuk om jouw ervaring in deze blog te lezen! Ik zit met een dikke glimlach achter mijn laptop. Mag ik dit later ook intern delen als jouw nieuwsbrief eruit is? Het komt recht uit je hart. Echt heel erg leuk!”

Ook de training Succesvolle Onboarding, waarbij ik de Onboarding methode van ICM als handvat gebruik om cursisten te helpen een Onboarden plan te maken voor hun eigen organisatie is ook super leuk en heeft ook echt mijn ogen geopend voor hoe belangrijk die eerste paar maanden in een organisatie zijn voor een al of niet duurzame verbinding.

Voorlopig ga ik lekker door bij ICM, en geniet ik na van deze twee opleidingen naast ook nog een super feest in Dierenpark Amersfoort voor alle trainers en trainingsacteurs en een waardevolle bijscholingsdag.

Vacatures en visie op werken van ICM

Ook werken bij ICM? Door het grote aantal aanmeldingen en tevreden klanten hebben ze volop vacatures, zowel voor vaste functies als trainers. Kijk hier op de website:  https://www.icm.nl/over-icm/vacatures
Onderaan de pagina kom je visie van ICM tegen over Diversiteit & Inclusie en vind je 10 redenen om te willen werken bij ICM. Het leuke Onboarden hoort daar natuurlijk zeker bij J

* BNR podcast Werkverkenners ‘Teambuilding met flexwerkers’

* BNR podcast Werkverkenners ‘Hoe begin je soepel aan een nieuwe baan’

* BNR podcast Werkverkenners ‘All Aboard’

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik werk met mensen die graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Daarom specialiseer ik mij in actieve werkvormen voor trainers, docenten en coaches. Want gebruik van verschillende werkvormen maakt leren leuk en makkelijk! Kijk hier voor mijn aanbod.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×