Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Morgen ben ik gesloten

In het pakkende boek, ‘Is daar iemand?’ beschrijft ‘tech’ NRC journalist Wouter van Noort de enorme invloed van de smartphone op alle aspecten van ons dagelijks leven. Van het faillissement van sms-diensten en fotohandelaren, tot foto’s zien van wat een ander eet. Discussies hebben we niet meer, we googelen even het antwoord. Rust hebben we ook niet meer, we zijn altijd ‘open’ en staan altijd ‘aan’. Voor mensen onder de 20 is het bijna niet voorstelbaar, maar nog niet zolang geleden was dat anders. De smartphone is pas in 2007 op de markt gekomen.

Ondernemer ben je 7 dagen per week

Toen ik 32 jaar geleden startte met Aserto, had ik veel moeite met mijn planning. Ik was geneigd om 7 dagen per week met mijn bedrijf bezig te zijn. Langzaam maar zeker leerde ik de vaardigheden om hier anders mee om te gaan. Ik opende mijn zakelijke post niet meer op mijn vrije dagen en nam een aparte Aserto telefoon met eigen telefoonnummer. Hier kreeg ik wel kritiek op. Startend ondernemer ben je toch 24/7?

Nu is iedereen 24/7 bereikbaar

Nu is iedereen 24/7 bereikbaar en bezig, lijkt het wel. En vooral de scheiding tussen werk en privé is bij veel mensen helemaal verdwenen. Ook bij mij. Ik check vaak mijn email nog even voor het slapen gaan. En ja, als ik dan een ‘dringend’ mailtje zie, beantwoord ik die nog even. Het heeft ook wel iets lekkers. “Oh oh, wat ben ik lekker druk”, en ik voel me verbonden met anderen. De volgende ochtend vind ik wel vaak dat dat mailtje toch niet zo dringend was. Ook op vakantie werk ik tegenwoordig vaak. Zo zat ik een paar jaar geleden in februari op Tenerife aan het zwembad lessen voor te bereiden. Dat ik ook coachgesprekken voerde op Tenerife is natuurlijk weer een geschenk uit de hemel! Maar dat ik een paar lastige werkmails kreeg, was niet erg goed voor mijn vakantiegevoel.

Nieuwe vaardigheden nodig?

Nu leer ik mezelf opnieuw om weer werk en privé te scheiden. Tenminste, om mezelf af te schermen voor de meer lastige dingen zoals ‘dringende of problematische mails’. Dat doe ik bijvoorbeeld door nog steeds een werk en een privé telefoon te hebben. Bij mijn privé telefoon heb ik altijd alle geluid uit. Ook gaan de telefoons niet mee de slaapkamer in. En blijven beide telefoons op zondag tot ruim in de middag uit het zicht. Zelfs het weer check ik dan niet op mijn telefoon, maar ik kijk gewoon naar buiten, en dat werkt verbluffend goed 🙂
Maar deze blog schrijf ik wel op een vrijdagavond om 22.30 uur. In plaats van lekker een tv programma te kijken. Maar ja, dat programma kan ik altijd nog terugkijken. Op mijn smartphone…

Welke keuzes wil jij maken? Heb je nog het gevoel van regie over je eigen leven, of heeft je smartphone het over genomen? Ben jij nog wel eens vrij? Vrij van je werk maar ook vrij van je familie en van ‘hersenwerk’ om steeds weer nieuwe berichtjes te lezen die toch iets met je doen? Wil jij onderzoeken wie jij bent zonder de buitenwereld en zonder de anderen in jouw leven?

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik werk met mensen die graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Daarom specialiseer ik mij in actieve werkvormen voor trainers, docenten en coaches. Want gebruik van verschillende werkvormen maakt leren leuk en makkelijk! Kijk hier voor mijn aanbod.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×