Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Maak van je shit een hit!

In mijn Positief workshops ben ik dol op het onderdeel ‘scherpe randjes omdenken’! Scherpe randjes zijn kenmerken waarop je tijdens een sollicitatie afgewezen wordt, zoals:

  • je leeftijd (te oud of juist te jong)
  • je opleiding (of gebrek aan)
  • je opstandige karakter of juist dat je heel introvert bent en jezelf niet zo verkoopt tijdens een sollicitatiegesprek
  • je woonplaats
  • je accent
  • je (sociaal economische of culturele) afkomst

Interessant is het dan om de voordelen van die scherpe randjes in beeld te krijgen, van je ‘shit’ juist je hit te maken! Goed voor je zelfvertrouwen in ieder geval. Maar ook belangrijk om voor jouw unieke persoon een werkomgeving te vinden waar ze de voordelen van jouw ‘scherpe randjes’ zien en zelfs waarderen.

De schaamte voorbij

Tijdens een workshop rond het thema ‘Scherpe randjes’ hebben we eens alle aanwezige ‘scherpe randjes’ geïnventariseerd. De winnaar had er maar liefst 13 stuks! Met veel gelach (en opluchting over openlijk delen waar je soms tegenaan loopt) sloten wij de dit onderdeel af. Er bleken veel controlefreaks bij mijn workshop te zijn…

Mooi scherp randje!

Na een pauze zetten we in weer nieuwe groepjes de scherpe randjes om in pakkende LinkedIn kopregels. De mooiste vind ik zelf: ‘Autist die graag jouw administratie ordent’. Kijk, daar val je mee op!

Waarom is het zo moeilijk om je ‘shit’ te delen?

1. De illusie van ‘Perfect Me’

Op social media deel je vooral je successen. Op Linkedln bijvoorbeeld over die super leuke workshop die je hebt gegeven of de mooie bos bloemen van je tevreden opdrachtgever. Of natuurlijk jouw geweldige inspirerende gedachten en inzichten. 

Nog nooit heb ik het persoonlijk op LinkedIn gehad over de conflictjes met collega’s als ik het weer eens lastig vind om samen te werken en al mijn geheel eigen plan heb getrokken. Of over de kritiek van studenten als de lesstof niet is wat ze verwacht hadden. Of hun irritatie als ze negatieve feedback van me krijgen. Hmmm, zelfs nu is het niet makkelijk om dit openlijk te benoemen.

2. Ik geloof er zelf een beetje in…

Dat ik het lastig vind om minder positieve dingen te benoemen op LinkedIn geeft aan dat ik zelf wel erg gehecht ben aan die illusie van ‘Perfect me’. Ik deel dus niet graag met anderen dat ik scherpe randjes heb en niet perfect ben, maar ik deel het niet eens graag met mezelf…

3. Social Media als verkoopkanaal

Tegelijk is het wonderlijk. Want met wie doe ik zelf liever zaken? Met een ‘Perfect me’ of met een leuk mens, met hier een daar een scherp randje? De bovengenoemde ‘Autist die graag mijn boekhouding wil ordenen’? Ik zou hem meteen aannemen! Want zo weten we allebei vanaf het begin dat we niet veel gezellige praatjes hoeven te hebben. Lekker rustgevend.

Zelf wil ik ook graag ingezet worden met mijn visionaire, kritische blik erbij! Ook al vergeet ik weleens om anderen mee te nemen op mijn pad. Bij een Hogeschool bijvoorbeeld heb ik expliciet ‘bedongen’, dat ik kritiek en feedback mag geven zonder dat dit tegen mij werkt of als ‘oncollegiaal’ gezien wordt. Heel fijn!

4. Verbeterzucht

Wat bij mij ook een rol speelt is dat ik mezelf als een soort project beschouw. Behalve dat ik graag training geef en mensen coach, ga ik zelf ook heel graag naar trainingen en kom ik bij een coach. En dan ben ik ook bijna de perfecte klant. Ik ga gedreven met alle tips, tricks en tools aan de slag en ontwikkel me weer een stap verder. Altijd in ontwikkeling. Altijd aan het verbeteren.

Deze instelling is heel prima natuurlijk, en zeker vandaag de dag heel handig om te hebben bij alle snel veranderende omstandigheden. Echter, het nadeel ervan is natuurlijk dat ik  mezelf nooit als ‘af’ zie. Ik ben altijd op weg om Bernadette 2.0 te worden. Dus waarom zou ik dan die scherpe randjes delen? Die werk ik nog wel weg… (haha, echt niet!)

5. Kwetsbaar

De belangrijkste reden natuurlijk (en het is niet voor niets dat ik er pas als laatste op kom) is dat het delen van je scherpe randjes heel kwetsbaar voelt. Eigenlijk zeg je:

“Nee, ik ben niet perfect. Ik ben eigenwijs en koppig, ik doe graag mijn eigen zin. En ja, ik ben heel kritisch, niet alleen op mezelf maar ook op anderen. Als je mijn ‘leuke kanten’ wilt hebben, mijn enthousiasme, mijn vakkennis, mijn inzet, motivatie en mijn leerbaarheid, krijg je deze scherpe randjes er gratis en voor niets bij”.

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik werk met mensen die graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Daarom specialiseer ik mij in actieve werkvormen voor trainers, docenten en coaches. Want gebruik van verschillende werkvormen maakt leren leuk en makkelijk! Kijk hier voor mijn aanbod.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×