Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Jubileum blog deel 8 ‘Als een Phoenix herrijs ik uit de as’

In mijn vorige blog beschrijf ik hoe ik tussen 2005 en 2012 zeven magere, afschuwelijke jaren heb met veel verlies. Ik word er bijna bijbels bijgelovig van. Toch geef ik niet op, ik pak alle hulp aan die mij geboden wordt en weet mezelf langzaam weer overeind te krijgen. Kom maar op met die ‘vette jaren’!

Toneelspelen met kinderen uit de Schilderswijk

Naast allerlei therapie en coaching begin ik voorjaar 2012 met vrijwilligerswerk. Bij ‘de Haagse Hopjes’, een stichting die onder andere speelgoed uitleent aan jongeren in de Haagse Schilderswijk.  Weer terug naar mijn roots, want daar ben ik geboren. Ik vind het verbluffend leuk en specialiseer mij al snel in verkleedpartijtjes met de kinderen. Alle schaamte voorbij, verkleed ik mij op pleinfeesten in mijn favoriete heksenoutfit, zet mijn (ondertussen aangeschafte) kist met verkleedkleding neer, draai harde muziek van K3 en de Spice Girls en dan gaan we met elkaar zelfverzonnen toneelstukjes spelen. Waarbij er flink gegild en gerend wordt. Erg leuk. Vinden de kinderen. En ikzelf ook J

Naschoolse lessen aan kinderen groep 2

Wandelen met Buffalo! Ook heel leerzaam…

Door het succes van mijn verkleedpartijtjes word ik overmoedig en via een vriendin meld ik mij aan als betaalde juf voor clownslessen tijdens de naschoolse opvang voor kinderen van groep 2 en 3. Ik maak een keurig lesplan met duidelijke doelen (zoals verbeteren van taalvaardigheid en luisteren naar elkaar) en kom er al na 30 minuten achter dat lesgeven aan 5 en 6-jarigen een hele kunst apart is. Het levert mij tot op de dag van vandaag een oneindig groot respect op voor alle juffen en meesters. En ik herzie mijn lesplan in ‘Geslaagde les = niemand vermist of lichaamsdeel gebroken’. We gaan maar weer lekker verkleden en met mijn hond Buffalo wandelen. Ook educatief verantwoord, kennismaken met huisdieren. Nee, dit is niets voor mij. Zelf ook weer een mooie les geleerd.

Wensenlijst voor ideale Hogeschool

Maar wat dan wel? Ik besluit dat ik niet meer solistisch wil werken, maar behoefte heb aan collega’s. En aan werken met jonge mensen, hoewel wel graag ouder dan 6 jaar. Een Hogeschool lijkt mij ideaal. Ik maak een lijst Hogescholen van Nederland en een wensenlijst. Hier staan criteria op als:

 • binnen een straal van 30 kilometer van mijn woonplaats,
 • freelance-inzet mogelijk,
 • goede betaling en
 • gemotiveerde studenten.

De door mij geselecteerde Hogescholen stuur ik een mail, en jawel! Binnen een paar weken heb ik een aanstelling voor 1 jaar bij de Agrarische Hogeschool in Dronten als ziektevervanger voor communicatie- en management lessen.

Tussen de boeren in spe

Er breekt een ontzettend leuk jaar aan, 2012 – 2013. Ik laat mijn arbeidsongeschiktheid achter me, en stort me full time op het lesgeven aan studenten. En wat een leuke studenten blijken dit te zijn! Zeer betrokken bij natuur- en dierenwelzijn. Sommige heel ‘bleu’ van de boerderij van hun ouders. Anderen al miniatuur paardenhandelaren in de dop, waar ik nog wel wat onderhandelingstechnieken van kan leren… Ik geef veel verschillende vakken en leer zelf van alles over Agrarisch adviseren en onderhandelen over paardensperma. Een hele wereld gaat voor mij open.

De Lipdub van de CAH Vilentum Dronten (nu Aeres Hogeschool) opgenomen toen ik er les gaf (maar geen lef genoeg had om mee te doen).

Voorbeelden uit de praktijk

Voor de studenten zijn mijn lessen ook zeer leerzaam omdat ik veel ondernemersvaardigheden ook echt uit de praktijk ken, dit in tegenstelling tot veel van mijn collega-hbo docenten. Als zzp’er onderhandel ik zelf ook, maak ik offertes, doe aan koude acquisitie, geef presentaties, adviseer organisaties en individuen en zorg voor een goed social media profiel. Zo inspireer ik de agrarische studenten niet alleen vanuit de theorie, maar ook vanuit de praktijk.

Zzp of Hogeschool docent?

Na dit jaar twijfel ik hoe ik verder ga? Weer als zzp-trainer en coach bij woningcorporaties? Of ga ik op zoek naar een full time baan als hbo-docent? Ik besluit toch meer geschikt te zijn voor het eerste, het zzp’er zijn past goed bij mij. Maar ik wil dit in de toekomst wel blijven combineren met lesgeven aan diverse hbo-opleidingen. Want mensen helpen met hun eerste schreden richting een professionele (nieuwe) toekomst, dat is toch het leukste wat er is!

Ik ga weer aan de slag als trainer bij mijn ‘oude vertrouwde’ klanten in de woningcorporatie branche en zet met veel plezier nieuwe trainingen op. Ik ben weer terug!

ONDERNEMERSTIP 8:
Neem regie in eigen handen. Open solliciteren is altijd de betere route. Het zet de machtsverhoudingen anders neer. Je hebt geen tegenkandidaten. En je krijgt meer tijd.

Vooruitkijken

We naderen het op één na laatste deel van deze serie. Hoe gaat het nu met mij? Welke keuzes heb ik gemaakt als zzp’er en als mens? En hoe zie ik mijn toekomst? Lees mee in blog 9 en blog 10. In een bonusblog 11 vat ik mijn lessen nog eens samen. Want het is heel helend om zo deze blog serie te schrijven, en in terugblik zie ik vele extra lessen die ik heb geleerd.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

2 Reacties

 1. Joost van Meeteren

  Hallo Bernadette,

  Je geeft niet op zoals je zegt. Dat betekent dat je DRIJFVEREN er zijn om bij tegenslag door te gaan.
  Je vertelt dat je behoefte had aan collega’s. Grappig, ik zelf ben nu bezig met het opzetten van een klein netwerkgroepje van collega-ondernemers in de buurt.Vanuit de behoefte om niet alleen bezig te zijn.
  Tot slot Bernadette, Laat je niet heksen! En kies de juiste kleding voor een treffend imago!

  Gr. Joost

  • Bernadette

   Ha Joost,
   Dankjewel voor je reactie! Ja, in verschillende fasen van het ondernemerschap heb je verschillende behoeften. Goed om regelmatig jezelf af te vragen wat je nu nodig hebt om de volgende stap te maken.
   Enne… de heks in mij is nooit meer in de kast gegaan! 🙂
   Groetjes,
   Bernadette

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×