Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Jubileum blog deel 4 – ‘In de greep van verslaving…’

In mijn vorige blogs beschrijf ik hoe ik hoe ik eerst een vliegende start maak als ondernemer met een lucratieve en interessante opdracht bij Mercedes Benz die 4 jaar duurt. Na dit traject besluit ik de autobranche te verlaten, om zo een frisse (klanten)blik te blijven houden.

Stronteigenwijs

Ik ga samenwerken met allerlei grotere en kleinere onderwijsorganisaties en laat me inspireren door hun vakmanschap en ambities. Toch houd ik er ook allerlei eigen normen en waarden op na, die ik door dik en dun verdedig. Dit brengt mij geregeld in conflict. Kort samengevat begin ik na 10 jaar een echte ondernemer te worden: stronteigenwijs…

Verlies

In dit vierde deel van mijn blogserie over 30 jaar ondernemerschap kom ik in het middelste deel van 30 jaar ondernemen terecht, periode 1998 tot 2003. Theoretisch is dit een periode van stabilisatie, maar in de praktijk begint hier de moeilijkste periode waarin ik mezelf én Aserto bijna verlies.

On the road

Ondertussen werk ik via Monique Effah nu veel voor verschillende Kamers van Koophandel, vooral in de regio’s Noord (Drenthe, Groningen en Friesland, daar ligt een deel van mijn roots en mijn vader woont daar, en in het Zuiden (Brabant). Zelf woon ik in deze periode in Den Haag. Veel reizen dus, veel overnachten en veel etentjes. En veel drankjes…

Groot appartement Thorbeckelaan Den Haag

Ivoren toren

Mijn drankgebruik, sinds mijn studententijd in Leiden altijd al fors, loopt in deze periode behoorlijk uit de hand. Mijn relatie met mijn tweede grote liefde, Rob is uit. We starten met een knipperlicht relatie die bijna 10 jaar gaat duren. Aserto loopt redelijk; niet goed, niet slecht. En ik woon in een huis in Den Haag wat volgens mijn moeder een ‘ivoren toren’ is, een groot, dubbel bovenhuis waar ik onbespied bijna 10 maanden per jaar op mijn balkon kan zitten, lezend, drinkend en rokend.

Functionerende alcoholist

Waar vrienden en vriendinnen trouwen, kinderen krijgen en minder gaan werken, verlies ik mij een beetje in mijn werk, mijn enigszins stagnerend bedrijf en mijn stagnerende relatie. Ik sta stil en verdoof dit met alcohol. Dat kan als zelfstandig ondernemer ook veel makkelijker denk ik dan als werknemer. Ik blijf heel makkelijk ‘onder de radar’. Ook wel omdat ik er wel voor zorg dat ik niet gedronken heb als ik trainingen moet geven. Maar ja, ik geef gemiddeld 2,5 dag per week training. Dan blijft er nog heel wat tijd over om te drinken.

Leven in een illusie

Ik voel me steeds ellendiger. Maar omdat ik me steeds meer isoleer van anderen, valt dit niet zoveel mensen op. Aan de buitenkant gaat het goed met mij. Een mooi groot koophuis, een eigen bedrijf, een grote Ford Mondeo voor de deur en vier keer per jaar op vakantie. Het valt me zwaar om deze illusie te doorbreken, niet naar mezelf maar ook niet naar anderen. Als psycholoog vind ik dit misschien nog extra moeilijk (‘Geneesheer, genees uzelf’).

AA

Tot het me te erg wordt. Ik zoek hulp bij een coachingsbureau en word afgewezen omdat ik te veel drink. Daar word ik natuurlijk heel boos over, ik voel me onrecht aangedaan en trek me weer terug. Tot het moment waarop ik in grote wanhoop de AA bel. Diezelfde avond word ik thuis opgehaald en ga ik voor het eerst van mijn leven naar een AA-meeting. Ik bibber van ellende en spanning. Dit is het dieptepunt van mijn leven. Daar zit ik straks, tussen de zwervers en de clochards…

Diplomaten en basisschool juffen

Vrij!

Maar, wat schetst mijn verbazing? Ik zit helemaal niet tussen zwervers en clochards! Ik zit tussen huisartsen, diplomaten, therapeuten, basisschool juffen en elektriciens. Ze blijken net als ik te zijn, en al snel voel ik me helemaal thuis! En ik drink niet meer, ook prachtig natuurlijk. Tot mijn grote verbazing blijk ik niet te drinken omdat ik zo depressief ben. Want die depressie is als bij toverslag over, nu ik niet meer drink. Het drinken WAS de depressie… Ik val 8 kilo af en straal weer als vanouds. Een mooie nieuwe start, op weg naar mijn 40e verjaardag.

ONDERNEMERSTIP 4: Zorg voor eigen ondersteuning.

Het leven als ondernemer is best eenzaam! En de druk loopt soms ook hoog op. Om daarvan af te komen, zijn er veel middelen voorhanden. Niet allemaal even gezond of handig. Daarom is het belangrijk om als ondernemer regelmatig te sparren met een coach, therapeut en/of andere ondernemer. Niet vrijblijvend als het zo eens uitkomt. Maar systematisch en geregeld. Zo houd je jezelf op de rails.

Vooruitkijken…

In mijn volgende blog ga ik een jaar naar het buitenland, een sabbatical ter ere van mijn 40e verjaardag in 2003. Blijf ik alcoholvrij?? Bij terugkomst blijk ik amper nog een bedrijf te hebben.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

19 Reacties

 1. Joost van Meeteren

  Hallo Bernadette,

  Tsjonge, wat een verhaal dat je hier ons vertelt over jezelf.

  Toen ik het gelezen had, dacht ik, ik wil hier op reageren.

  Om je verhaal zo te kunnen vertellen, betekent voor mij dat je in de essentie sterk en onbeschadigd bent.

  Met veel plezier heb ik je webinar in april gevolgd met de goeie adviezen over mijn pitch nadien.
  Eergisteren had ik een webinar om online opnieuw te oefenen met de pitch.
  Nu was ik de enige deelnemer met nota bene 3 coaches. Niet eerder meegemaakt.
  We hebben gevieren gepitcht. Met veel dynamiek.

  En wat heb ik geleerd?
  Schrijf je pitch met woorden die bij je passen!
  Vertel ik over mijn PASSIE, dan word ik enthousiast.
  Ik MAAK graag dingen, vroeger met lego, nu met ’t toetsenbord.
  Analoge bouwsteentjes heb ik vervangen door digitale bouwsteentjes.
  En zo draag ik een steentje bij aan betere websites.

  En inderdaad, als je ondernemer bent, zorg voor een kring van mensen om je heen, voor raad en daad.

  Ik lees graag je volgende blog.

  Gr. Joost

  • Bernadette

   Ha Joost,
   Dank voor je reactie! Mooi dat ik je heb kunnen helpen met je pitch, zowel tijdens het webinair als na afloop. Zo zie je maar dat je altijd weer wat kunt delen met anderen. Geef het door!
   Succes met je ondernemerschap!

 2. Hedy

  Wat ontzettend krachtig dat je deze kwetsbaarheid hebt durven delen.
  Natuurlijk had ik liever voor jou gewenst dat je zoiets niet mee had hoeven maken. Maar als dit dan toch het geval is
  dan vind ik het heel mooi dat je dit deelt. Wie weet inspireer je er anderen ook mee 😊

  Ik vind het in ieder geval heel inspirerend dat je er openlijk over spreekt. Hopelijk nemen anderen er een voorbeeld aan.

  • Bernadette

   Ha Hedy,
   Super fijn om van je te horen! Dankjewe!
   Het is vooral spannend natuurlijk hoe opdrachtgevers en werkgevers zo’n ‘ontboezeming’ oppakken (of niet). Dus ik ben extra blij met jouw reactie! Daaraan kunnen mensen, die wellicht dezelfde worsteling hebben, zien dat je veel positieve reacties kunt krijgen bij het delen!

 3. Jolande Y. Penninks

  Hoi Bernadette,
  Enkele jaren geleden heb ik een workshop bij je gedaan waar ik enorm van genoten heb.
  Ik was boeken aan het schrijven en dit doe ik nog steeds.

  Inmiddels woon ik twee en een half jaar In de Algarve in Portugal. Naast mijn werk in Nederland runde ik als Life-coach/counselor zo’n twaalf een counseling praktijk, hier in de Algarve ben ik naast het schrijven mensen ook (online) gaan helpen met alcoholproblemen. Ik begeleid Nederlanders(over de hele wereld) die willen stoppen met drinken of gecontroleerd willen blijven drinken.

  Ik zag je blog en jouw encounter met alcohol en vond het stoer van je dit zo te vertellen. Ik werk de laatste jaren veel met De Sinclair Methode en ben elke dag nog verbaasd over de resultaten. Wellicht heb je ervan gehoord, al had jij gelukkig baat bij AA. Helaas heeft niet iedereen dat. Mocht je mensen kennen die hun alcoholprobleem willen aanpakken en al van alles geprobeerd hebben, misschien mooi als je hen ook van deze methode kunt vertellen. Hij bestaat al zo lang, maar wordt door de ‘alcoholverslavingsindustrie’ hardnekkig gemeden. Tot nu toe was er niet veel keus tussen óf de AA of afkicken in een kliniek (waarbij de terugval enorm is).

  Ik blijf je graag volgen, ik heb je vanaf het begin bewonderd. Wat een energie!

  Hartelijke groet,
  Jolande

  • Bernadette

   Ha Jolande,
   Fijn om van je te horen! Ik herinner me de workshop nog heel goed, dat was een feestje! En super goed dat jij je droom hebt waargemaakt en nu in Portugal mensen ondersteund en ook nog boeken schrijft. Wat een goed voorbeeld geef je hiermee!
   Dank voor je reactie en graag tot ziens,
   Bernadette

  • Aurélia

   Hoi Bernadette, wat mooi en open geschreven! Inspirerend en dapper ook!

   • Bernadette

    Dankjewel Aurelia, wat fijn om dit zo van jou te horen! Ik voel me eerlijk gezegd niet erg dapper. Maar toch blij dat ik dit open deel met anderen.

 4. Els Jansen

  Hoi Bernadette,

  Ik heb net even je blog gelezen. Heftig verhaal. Fijn dat je je eruit bent gekomen. Je ziet er in ieder geval nu stukken jonger uit dan toen ik je leerde kennen! En je bent goed bezig. Mooi meid!

  • Bernadette

   Ha Els,
   Dankjewel! Jouw styling heeft mij zeker ook geholpen om er jonger en beter uit te zien 🙂
   Maar inderdaad, stoppen met alcohol (en roken) waren de belangrijkste ingrediënten…

 5. Jeannette

  Bernadette, en weer een fantastische!! blog. Wij kijken er iedere keer naar uit. Echt en waarachtig, ontdaan van, as-is. Heerlijk in deze buitenkant wereld. En fantastisch dat jij iedere keer als blij radiant persoon door het leven loopt – ondanks sommige tegenslagen. Fijn dat je deelt. Jeanne

  • Bernadette

   Ha Jeannette,
   Wat een ontzettend leuke reactie op mijn blog! Dankjewel! Hier word ik weer blij en radiant van 🙂 Zo zie je maar, geef en gij zult ontvangen 🙂

 6. Marjolijn Meijer

  Ha Bernadette,
  Wat een mooi kwetsbaar verhaal. Goed om dat te delen. Hoewel je de feiten liever niet zou hebben meegemaakt. Het getuigt van kracht om die kwetsbaarheid te durven laten zien. Dank je wel.
  Hartelijke groet,
  Marjolijn

  • Bernadette

   Ha Marjolijn,
   Wat een fijne, empathische reactie op mijn blog! Dankjewel! Het is ook wel heel helend om dit zo allemaal op een rijtje te zetten trouwens.

 7. Tim Havelaar

  Gedurfd om je eigen kwetsbaarheden te delen! En waarom ook niet: het mag er allemaal zijn, we zijn ten slotte allemaal work in progress. En ik heb liever een coach die de eigen kwetsbaarheden kent en investeert in eigen ontwikkeling dan eentje die dat niet doet. Keep up the good work!

  • Bernadette

   Ha Tim,
   Dank voor je fijne reactie. En ja, inderdaad zo sta ik er ook in, dat we allemaal ‘work in progress’ zijn. En het helpt vaak om te zien en te horen dat ook anderen hun worstelingen hebben. Je bent nooit alleen!

 8. Anoniem

  Ik bewonder jouw moed om deze blog te delen… heel knap.
  Ik denk dat menigeen herkenning vindt.

  Jammer dat er nog zoveel taboes zijn op dit soort thema’s terwijl we allemaal wel dit soort ervaringen hebben in meer of mindere mate. Dat maakt niet uit.

  I.i.g. doe ik je het (nog) niet na. Ben wel al bezig met mijn verhaal. Dus wie weet.

  Groetjes en nogmaals dapper! Zet aan tot nadenken!

  In antwoord op Anoniem.
  Dank voor je reactie! En ja, het is erg eng inderdaad om dit te delen… maar ik heb er wel een missie in. Ik zie veel verslavingsgedrag om mij heen, in allerlei vormen. En het duurt vaak erg lang voordat jezelf dat wilt/kunt toegeven. Maar ook voor familie en vrienden is verslaving niet makkelijk te herkennen en erkennen. Hopelijk draagt deze blog hieraan bij…

  • Miranda van der Tholen

   Hoi Bernadette,
   Wat een mooi, eerlijk en kwetsbaar schrijven heb je met mij en vele anderen gedeeld. Dapper dat je dit hebt gekund, dit zegt alles over je kracht en niet langer over je kwetsbaarheid.

   Wat is het eigenlijk jammer dat we met veel mensen contact hebben, maar dat het toch ook vooral aan de oppervlakte blijft. Zeker stof tot nadenken!!

   Hartelijke groet,
   Miranda

   • Bernadette

    Ha Miranda,
    Wat fijn om jouw reactie te lezen! Want ja, als (job)coach wil je vaak wel van alles van je kandidaat weten, maar je wilt niet altijd dat mensen moeilijke dingen van jou weten.
    Tegelijk heeft iedereen zijn/haar eigen verhaal. Ook de trainer en de coach. Daarom waardeer ik het zeer dat jij je als collega bij Elan Training met jouw reactie ook laat zien! Tot snel!

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×