Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Jubileum blog deel 2 ‘List en bedrog in een Gouden Kooi’

Starten met 1 grote opdrachtgever

In mijn vorige blog beschrijf ik hoe ik als 27-jarige begin als zelfstandig ondernemer. Veel eerder dan ik ooit had gedacht. Ik begin met een zeer goed betalende, leuke en interessante opdracht bij Mercedes Benz, via mijn eerste werkgever Innovam. Ik groei en ik bloei!

De Gouden Kooi

Verhuiskaart van Delft naar Hoogland (met hond Flosje)

Tegelijk zit ik ook een beetje in een Gouden Kooi. Mercedes is 80% van mijn (riante) omzet. Maar ook van mijn tijd. En omdat het project minimaal 4 jaar duurt, kan ik ook niet heel uitgebreid op zoek naar andere opdrachtgevers, want ik heb niet heel veel tijd ter beschikking voor andere opdrachten.

Toch ben ik heel tevreden die jaren bij Mercedes. Ik verhuis van Delft naar Hoogland bij Amersfoort, lekker dichtbij Nijkerk waar het Mercedes Benz distributie en opleidingscentrum zit. En ga zelfs samenwonen.

Aantoonbare successen

Bij Mercedes Benz geef ik samen met Arjaan Griffioen het opleidingsproject vorm en inhoud. Het is superleuk om te zien dat de regio’s, waar monteurs en onderdelenmedewerkers deze training ‘Klantvriendelijk handelen en samenwerken’ hebben gevolgd, significant beter scoren in tevredenheid dan regio’s waar ze de training nog niet hebben gehad. Een mooi, zichtbaar succes wat je als trainer maar zelden zo concreet kunt aantonen.

Auto in the classroom 🙂

List en bedrog

Innovam ziet ondertussen met lede ogen aan hoe succesvol dit project is. Hoewel ze aan de ene kant veel geld via mij verdienen met 0 inspanning (ik factureer via hun, en zij krijgen een fors percentage) zien ze aan de andere kant een grote speler, Mercedes Benz, zich aan hun invloed onttrekken. Dan bieden ze, achter mijn rug om, Mercedes Benz aan om de trainingen voortaan met Bovag subsidie alsnog door Innovam te laten verzorgen en mij zo buiten spel te zetten.

Petje af voor Arjaan Griffioen en Mercedes Benz die dit spelletje met oneigenlijk gebruik van subsidiegelden niet belonen. In plaats van mij eruit te zetten, zeggen ze de samenwerking met Innovam als tussenpersoon op. Ik factureer voortaan rechtstreeks bij Mercedes Benz en verdien nog veel meer! Ik ben ze heel dankbaar voor deze geweldig integere reactie!

Zwaard van Damocles

En zo gaat de tijd voort. In mijn eerste jaren als ondernemer werk ik veel voor Mercedes Benz. Ondertussen zie ik het eind van het project in zicht komen en hangt dit als het zwaard van Damocles boven mijn hoofd. Toch kan ik weinig acquisitie doen tot ik daadwerkelijk tijd heb voor nieuwe opdrachtgevers.

ONDERNEMERSTIP 2: Sparen voor de belasting.

Wel spaar ik veel geld.  Niet alleen voor mezelf om de periode na Mercedes Benz te overbruggen, maar ook voor de belastingdienst. In die tijd duurt het minimaal 3 jaar voordat de belasting met haar eerste belastingaanslag komt. En dan wel meteen over de afgelopen 3 jaar. Binnen een paar maanden te betalen… Dit is een moment waarop veel startend ondernemers failliet gaan, heb ik geleerd bij de Starterstraining van de Kamer van Koophandel. Dat gaat mij niet gebeuren!

Tijd om te gaan

Halverwege 1995, na 4 jaar zelfstandig ondernemerschap, is het eind van het Mercedes Benz traject in zicht. Ik heb veel geleerd over mezelf. En over acquisitie en ondernemen. Ik heb nieuwe opdrachtgevers gevonden in ISBW, BMC, SBC en OSP (allemaal onderwijsorganisaties). Tijd om uit te vliegen!

Vooruitkijken…

In mijn volgende blog beschrijf ik hoe ik de autobranche verlaat voor een heel ander speelveld, ga samenwerken en geheadhunt wordt…

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

2 Reacties

 1. Bernadette

  Ha Hilde,

  Wat ontzettend leuk om te lezen! Dat sterkt mij echt om door te gaan met deze serie!

  Ik ken Werken voor Elkaar hoor, heb 2 jaar geleden mijn Personal Branding workshop 2 keer in Rotterdam voor ze gegeven. Was inderdaad heel leuk, fijne doelgroep!

  Wel wil ik de workshop ‘Personal Branding’ voor Werken voor Elkaar Utrecht heel graag live geven, dat werkt voor deze workshop toch beter. Momenteel zet Werken voor Elkaar heel sterk (en super goed) in op online trainingen. Ik heb er zelf ook een aantal workshops gevolgd. Laten wij alvast een live workshop plannen, bijvoorbeeld in juni, juli of september. Tot ziens!

 2. Hilde

  Graag wil ik je even zeggen dat ik je nieuwsbrieven vanaf vorig jaar volg en dat ik ze bovengemiddeld waardeer, want ze bevatten echte, menselijke inhoud. Zo ook nu: hoe je me meeneemt in het verhaal hoe jouw zzp carrière ontstond en dat het verhaal telkens wordt vervolgd. Top!

  Ik hoor graag of Werken voor Elkaar jouw workshop mag uitzenden in hun platform van werkzoekende vijftigplussers.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×