Toen ik in 2019 hoorde dat twee van mijn studenten bij de opleiding ‘Jobcoach’ van Elan Training in een verzorgingshuis aan de slag waren als jobcoach was ik zeer verbaasd! En, nieuwsgierig als ik ben, maakte ik natuurlijk een afspraak om na hun afstuderen persoonlijk langs te komen en te zien waar hun werk in de praktijk uit bestaat.
Inspiratie voor jong en oud!
Woon- en zorgcentrum ‘Humanitas’ in Deventer is één van meest inspirerende plekken die ik ooit heb bezocht! Wat een bijzondere combinatie van zorgtaken en inspiratie zijn in dit zorgcentrum te vinden. Het begint al bij het hartelijke welkom van de twee (tegen die tijd afgestudeerde) jobcoaches Nasteha en Erwin. Net als de vrolijke groet van de jonge man bij de receptie. Tijdens een heerlijk kopje cappuccino (waar een verhaal achter zit, daar kom ik straks op terug) hoor ik hoe dit zorgcentrum is veranderd in een inspirerende omgeving voor jong en oud!
Wonen in ruil voor ‘goede buur’ zijn
De kerntaak van zorgcentrum ‘Humanitas’ is om zorg te leveren aan de ouderen die er wonen. De gemiddelde leeftijd van de bewoners is 86 jaar. Dan zou je denken dat je daar als jongere niets te zoeken hebt. En als jobcoach al helemaal niet. Maar niets is minder waar. In het pand wonen, naast de ouderen, ook een aantal studenten. Zij verblijven hier gratis, in ruil voor een aantal uur per week een ‘goede buur’ zijn. Bijvoorbeeld door een 1 op 1 uitstapje naar de markt of de Intratuin met een bewoner te maken, een klusje te doen of gezellig samen de broodmaaltijd te eten.
Kijk hier naar de verhalen van een aantal woonstudenten.
Humani maatjes
Naast het zorgcentrum, in de flat Adebold, wonen jongeren die wat extra zorg nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking hebben. Het Adebold project wordt gefinancierd door de gemeente Deventer en het UWV. De opleiding tot jobcoach van Nasteha en Erwin is voor de begeleiding van deze Adebold jongeren. En wat doen deze jongeren hier zoal, behalve wonen?
Pannenkoeken en handmassage
Ik leer als eerste Hasna kennen. Zij is een Humani maatje en doet naast haar zorgtaken ook de opleiding Zorg niveau 1. En als Humani maatje is ze een soort superbuurvrouw voor de ouderen bij Humanitas.
Hasna bakt heerlijke pannenkoeken voor de ouderen en die vallen goed in de smaak. Maar haar echte specialiteit is persoonlijke verzorging voor de senioren op de gesloten afdeling. Want wanneer de ziekte dementie verder gaat, wordt het steeds lastiger voor mensen om met taal aan te geven wat ze willen. Maar het lichaam weet vaak wél wat goed voelt. En zo verzorgt Hasna heel zachtmoedig nagels en haren, geeft ze een lekker maskertje of handmassage en helpt ze met douchen. Nasteha begeleidt Hasna, zowel met haar studie als haar zorgtaken.
Pipo wagen in de tuin
“Ja” is het antwoord! Wat is uw vraag?”
Deze geweldige uitspraak is van directeur Gea Sypkes die vanaf 2012 directeur is van Humanitas Deventer en dit alles in gang heeft gezet. Kernwaarden van dit zorgcentrum voor alle bewoners en bezoekers zijn: Liefde – Samen en Positief. En daarom is het antwoord op iedere vraag altijd ‘Ja’! Vervolgens gaan ze met alle macht en kracht kijken hoe hier invulling aan te geven. Een prachtig voorbeeld is de oudere man die absoluut niet in een kamer wilde wonen na zijn vrije leven. Voor hem staat er nu een Pipo wagen in de tuin waar hij kan verblijven. Want voor alles is een oplossing.
Wonen op vertrouwen
Voor de studenten is er geen intake en ze hoeven ook niet iets ‘zorgachtigs’ te studeren. Ze wonen tussen de ouderen en dragen gezelligheid bij. En zoals Gea zo treffend vertelt: “In andere zorgcentra zijn de ouderen de hele dag bezig met het bijhouden van hun kwalen en klachten. Hier houden ze in de gaten of de nieuwe vriendin van de student op de afdeling al een keertje is blijven slapen? Waar denk jij dat je fitter en vrolijker van wordt?”
Door de taken die de studenten doen, in ruil voor het wonen op kamers (die toch niet geschikt zijn voor een oudere) is er een flinke besparing op zorgkosten. En het verhoogt de kwaliteit van leven voor beide groepen. De studenten wonen fijn en gratis, de ouderen krijgen extra aandacht en uitstapjes en hebben nog eens wat te roddelen 🙂
Leren en experimenteren waar je talent is
De jongeren in het Adebold project hoeven niet zo snel mogelijk werkfit te worden, maar kunnen door experimenteren en oefenen ontdekken waar hun talenten liggen. UWV ziet de waarde van deze aanpak en ondersteunt het ook.
Samen warm eten en lekkere koffie
In het restaurant kun je ’s avonds tot 19.30 uur lekker warm eten, en niet alleen maar een broodmaaltijd krijgen zoals in de meeste zorghuizen. Ook bezoekers en mensen uit de buurt mogen hier mee-eten tegen een kleine vergoeding. Opnieuw een manier om ‘leven’ in het huis te krijgen. Net als de vele groepen die er samenkomen, de treinenclub, de Marokkaanse vrouwengroep en de groep tienermoeders.
Gea vertelt hoe belangrijk het is om ‘buiten naar binnen te halen’ zodat de oudere zo lang mogelijk nieuwe prikkels krijgt die hem of haar alert en betrokken houdt. Er zijn dus ook regelmatig optredens van artiesten, die gratis toegankelijk zijn voor wijkbewoners en politieke debatten die de geest scherpen.
Daarom zijn de kamers van de oudere ook relatief klein gehouden, en is de ruimte op de gangen en in de woonkamers zo groot mogelijk. Met heel lekkere koffie die overal te krijgen is. Zodat bewoners en ook hun bezoekers ‘verleid’ worden zoveel mogelijk samen buiten de kamer te zijn. Waar het leven plaatsvindt, je een spelletje met iemand kunt spelen en een gesprek hebt.
Nina en Koen
Twee andere jongeren die ik leer kennen, en die begeleid worden door Nasteha en Erwin zijn Nina en Koen. Nina is in 2019 24 jaar en woont twee jaar op Adebold. Ze kwam binnen met allerlei diagnoses zoals depressie, ADHD en autisme. Nu, twee jaar later, woont en werkt Nina er nog steeds en helpt ze naast haar opleiding tot Ervaringsdeskundige ook één keer per week met het ontbijt als buurtmaatje, twee keer per week bij het middageten en draait ze bardiensten in het bruin café van Humanitas. Erwin helpt haar, haar doelen helder te houden en er stap voor stap naartoe te werken.
Koen is 29 jaar en komt helemaal uit Gouda. Zijn moeder hoorde van het Adebold project en zag het als een super kans voor Koen om zijn opleiding Hbo ICT zelfstandig af te kunnen ronden, naast een vorm van begeleid wonen. Koen geeft zijn leven sinds hij bij Humanitas woont een 8, daarvoor was het voor hem een 2. Naast zijn studie is Koen bezig met het programmeren van een spelletje speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie. Ook helpt hij in de linnenkamer op vrijdag met het rondbrengen van de schone was. Zo kent Koen iedere bewoner, maar hoeft hij er geen lange praatjes mee te houden wat hij vanuit zijn ADD en PDDNOS ook minder prettig vindt.
Win – Win
De winst voor de ouderen die in dit zorgcentrum Humanitas Deventer wonen heb ik hierboven al uitgebreid omschreven. Maar ook de studenten en de jongeren leren hier ontzettend veel. Ze ‘vertragen’ soms even naar het tempo van de oudere en leren zo relativeren. Ze ondersteunen een ander en worden zelf ook weer ondersteund, zo blijft de relatie gelijkwaardig en behouden alle partijen hun zelfrespect. Kleine overwinningen worden in dit zorgcentrum altijd gevierd. En grote overwinningen, zoals een reis naar Australië door twee Adebolders of het starten van een eigen bedrijfje zijn het succes van alle bewoners.
Kinderen en kleinkinderen komen hier graag op bezoek. De sfeer is jeugdig en dynamisch. De koffie lekker en de medewerkers betrokken en met een open geest. Overal is ruimte voor nieuwe ideeën en initiatieven en iedereen doet mee op zijn of haar manier. In de ‘Wensbox’ kunnen bewoners hun wensen achterlaten en de studenten of Humani maatjes zorgen dat de wensen vervuld worden. Die wensen lopen uiteen van op bezoek bij kleinkinderen, tot het eten van mosselen en naar Spanje op vakantie gaan. Soms in het echt, en soms realistisch nagebootst in het centrum zelf.
Ik hoop persoonlijk niet in een zorgcentrum te komen, en al helemaal geen dementie te krijgen, maar mocht het toch zover komen, ga ik heel graag wonen bij Humanitas in Deventer! Lekker roddelen over studenten, cappuccino’s drinken en naar de markt. Dit gun je toch iedereen!!
Dank Nasteha, Erwin, Hasna, Gea, Koen en Nina voor jullie inspirerende verhaal. Mijn bezoek aan jullie was in september 2019 en ik was toen niet van plan er een blog over te schrijven. Maar in de loop van de afgelopen jaren heb ik zo vaak over jullie verteld en aan jullie gedacht, dat ik dit alsnog toch heb gedaan.
Verder kijken? Via deze link kom je op de Home pagina terecht waar onder iedere afbeelding een mooie foto zit. En ze hebben zelfs een eigen YouTube kanaal https://www.youtube.com/channel/UCKQdrSdbCLVzJlFysJ-zZlg
Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer en persoonlijk coach. Ik ben opgeleid als klinisch psychologe en ik volg nog steeds minimaal 2 keer per jaar bijscholing op elk mogelijk gebied rondom het trainen en coachen van mensen. Sinds 1991 werk ik als zelfstandig ondernemer vanuit mijn bedrijf Aserto training en coaching, en help ik ondernemers en werkzoekenden zich te onderscheiden door middel van Personal Branding. Daarnaast onderhoud ik mijn vakkennis als psychologe door les te geven bij onder andere ICM waar ik Positieve Psychologie verzorg, en Elan Training waar ik jobcoaches train in coachvaardigheden en werkgeversbenadering.
0 reacties