Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Jobcoachen in het Speciaal Onderwijs

In november 2021 was ik bij de Inspecteur S. De Vriesschool in Den Haag. Een middelbare school voor Speciaal Onderwijs. En wat een inspirerende plek om te zijn. Juf Nadine, kort geleden afgestudeerd als jobcoach, is mijn gids.

Meteen ook praktisch aan de slag!

Leren schoonmaken – toffe spullen!

Jongeren op deze school worden zo goed mogelijk voorbereid op meedraaien in de maatschappij, door gewoon te werken, je aan regels te houden en je bijdrage te leveren. En dat begint meteen al als de kinderen met 12 of 13 jaar instromen. Naast ‘cognitieve’ vakken als lezen, rekenen en taal hebben de leerlingen ook interne stages. Hiervoor brengen ze koffie rond, verzamelen lunch wensen, vullen wc rollen aan of maken een kantoortje schoon. En tussen de regels door leren ze op deze manier, behalve praktische vakvaardigheden, ook allerlei werkvaardigheden als op tijd komen, systematisch werken, klantgericht communiceren en goed opletten.

Echte kunst van Dylano!

Op pad de wereld in

In de Middenbouw stromen de jongeren uit om stage te lopen in reguliere bedrijven zoals in de horeca, de zorg of de groenvoorziening. Of ze gaan naar dagbesteding of beschut werk. En ook daar dragen de jongeren bij. Kijk maar naar de prachtige schilderijen die leerling Dylano maakt op het atelier waar hij werkt. Hij laat mij dit prachtige schilderij zien tijdens het interview wat ik met hem heb, en ik word er helemaal blij van!

Stages regelen en monitoren

Juf Nadine regelt de stages, zowel intern als extern. Hiervoor gaat ze samen met de jongere op zoek naar waar zijn of haar hart ligt en welke talenten de jongere heeft. Soms moet ze ook slecht nieuws vertellen als een jongere dromen heeft die niet uit kunnen komen, zoals een eigen bedrijf willen beginnen of bij de politie werken. Gelukkig zijn er altijd andere invalshoeken waar de jongere wel warm voor loopt en waar hij/zij kan ontdekken wat er WEL mogelijk is.

Sinds leerlingen vooral gecoacht worden op waar ze goed in zijn, is er veel minder frustratie, minder agressie en minder vechtpartijen op de school. Voor de ouders is dit soms wel moeilijk om te accepteren. Maar zoals juf Nadine terecht zegt: “Als een jongere met 14 jaar nog steeds zijn naam niet kan schrijven, moet je daar ook gewoon mee stoppen. En kijken waar hij wel goed in is”.

Contact met werkgevers

Met plezier naar werkgevers!

Juf Nadine zoekt contact met werkgevers en maakt duidelijke afspraken. Voor haar jobcoach opleiding was dit een taak die ze graag aan een andere collega overliet. En toen ze haar Beroepsopdracht van mij kreeg om werkgevers te benaderen was ze helemaal ontdaan. Terugkijkend zegt Nadine: “Ik snap niet dat ik toen zo kinderachtig reageerde. Ik vond het zo spannend om die contacten op te zoeken. Ik dacht er zelfs over om met mijn studie te stoppen. Nu gebruik ik dit om te vertellen aan de jongeren als zij een taak of opdracht niet zien zitten en ‘in de ankers gaan’. Dat ook juf Nadine het bij haar opleiding heel moeilijk heeft gehad, het eng vond en er boos over was. Maar dat zij nu na afloop heel blij is dat ze het heeft gedaan. En sterker nog, Nadine heeft tegenwoordig veel plezier in werkgeverscontacten leggen!”.

Een mooie les, zowel voor Nadine als voor de jongere J

Wettelijke kaders

Een ander aspect van het werk van Nadine is adviseren over wettelijke subsidies voor werkgevers die een jongere met een beperking willen begeleiden. Ook dit onderdeel heeft Nadine echt geleerd tijdens haar opleiding, en ook al weet ze nog steeds niet alles, ze heeft wel veel meer zelfvertrouwen over Wet en Regelgeving tegenover de werkgever.

Praktische vakken

Ik heb genoten van de rondleiding die juf Nadine mij heeft gegeven. De leerrijke en interessante omgeving, waarin alles afgestemd is om leerlingen te helpen aan het werk te gaan en hun talenten voor ons in te zetten.

Dank je wel juf Nadine voor het warme welkom en mooie inkijkje in jullie school!

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer en persoonlijk coach. Ik ben opgeleid als klinisch psychologe en ik volg nog steeds minimaal 2 keer per jaar bijscholing op elk mogelijk gebied rondom het trainen en coachen van mensen. Sinds 1991 werk ik als zelfstandig ondernemer vanuit mijn bedrijf Aserto training en coaching, en help ik ondernemers en werkzoekenden zich te onderscheiden door middel van Personal Branding. Daarnaast onderhoud ik mijn vakkennis als psychologe door les te geven bij onder andere ICM waar ik Positieve Psychologie verzorg, en Elan Training waar ik jobcoaches train in coachvaardigheden en werkgeversbenadering.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×