Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Hoe houd ik mij binnen mijn ‘Cirkel van Invloed’?

Maak je niet druk om anderen maar focus op jezelf

Positieve start van de coronacrisis

De eerste anderhalf jaar van de coronacrisis wist ik er echt het beste van te maken. Dat was ook niet heel moeilijk, want mijn werk ging gewoon online door. Sterker nog, ik ontdekte heel veel voordelen van online trainingen geven en ontvangen. En ik ben er groot fan van geworden. Daarnaast ben ik dol op de stilte en heb ik lekker maar liefst twee tuinen met voldoende ruimte en afleiding tussen al het werken door. Dus al met al weinig om over te klagen.

En toen was het genoeg – in de ‘grom’ stand…

Dat werd vanaf december 2021 heel anders. Net als alle voorgaande keren, overviel ook deze laatste lockdown mij weer volledig. Terwijl ik nog juist vaag de hoop had dat de horeca weer open mocht voor de feestdagen, ging opnieuw veel wat het leven in de buitenwereld interessant maakt op slot; de restaurants, het theater, de bioscoop, de musea en de sauna. Alleen de bibliotheek bleef dit keer gespaard. En terwijl iedereen alsnog een kerstdiner thuis moest plannen, en mensen elkaar de hersens ongeveer insloegen voor een karretje in de supermarkt, zat de rest van Nederland op slot. En ging ik volledig in de ‘grom stand’…

Ik ben boos!

Focus volledig op de ‘anderen’

Mijn focus ging vanaf de laatste lockdown volledig naar ‘andere mensen’ en wat die allemaal deden. En dat stond me allemaal totaal niet aan! Ik ergerde me echt rot aan mensen die:

 • naar Antwerpen gingen om te winkelen
 • naar Duitsland gingen voor een boosterprik
 • zo nodig perse op vakantie naar Oostenrijk moesten
 • toch vuurwerk afstaken terwijl er een vuurwerkverbod was
 • samen met hun kinderen vuurwerk in België gingen halen en glashard op tv zeggen: ‘Ja dat is toch leuk’ 

En en passant vielen mij nog meer afschuwelijke gedragingen van mijn landgenoten op:

 • overal 120 of harder blijven rijden, ook overdag
 • enorme hoeveelheid zwerfafval langs de doorgaande wegen
 • afdanken van ‘corona honden’
 • oplichterspraktijken van banken en andere grote bedrijven
 • enzovoort

Ik ging er bijna aan onderdoor….En had het er trouwens ook heel druk mee.

Wat kan ik dan WEL doen?

Een paar podcasts brachten mij gelukkig weer op het goede spoor! Namelijk bij mijn eigen ‘Circle of Influence’, oftewel wat kan ik WEL doen? Waar heb ik WEL invloed op? En in plaats van me druk te maken over anderen, wat doe ik zelf eigenlijk? Geef ik wel het goede voorbeeld?

Vuurwerkpetitie

Allereerst heb ik alle anti-vuurwerk petities gezocht die ik kon vinden en die allemaal ondertekend, waaronder deze van de Vereniging voor Geleidehonden. Daarna heb ik de grootste uitgezocht en die via Whatsapp naar iedereen in mijn netwerk gestuurd. En het toen losgelaten. Of ze het invullen of niet, daar heb ik geen invloed meer op. Ik heb gedaan wat ik kan doen.

Veranderen van bank

Dit artikel uit de consumentengids van september 2021 gaf voor mij de doorslag!

Vervolgens heb ik eindelijk stappen genomen om van bank te wisselen. Ik zit al vanaf mijn jeugd privé bij de RABObank (toen nog Raiffeisenbank) en zakelijk al vanaf het begin van mijn eigen bedrijf bij de ABN- AMRO bank. Doorslaggevend was een artikel uit een Consumentengids wat ik in handen kreeg over waar deze banken nog in investeren (wapens, fossiele brandstof, soja uit Brazilië en vlees), en nu was ook hier de maat vol. Ik stap nu over naar Triodos en ASN.

100 op de snelweg; gewoon altijd

Daarnaast heb ik besloten gewoon niet harder meer te rijden dan 100 kilometer per uur op de snelweg. Ook in de avond. Het is psychologisch zo onjuist om de snelheid te verlagen vanwege het milieu en de stikstofproblematiek en dit dan na 19.00 uur ’s avonds los te laten. Ik werk hier niet meer aan mee. Dus in plaats van dat ik mij erger aan iedereen die overdag 120 of harder rijdt, ergert waarschijnlijk nu iedereen zich aan mij die ’s avonds 100 rijdt. Beter!

Zwerfafval ruimen – Vaste Prik

Samen met Angel zwerfafval opruimen

En ook het zwerfafval opruimen ging weer in volle vaart. Al meer dan acht jaar organiseer ik samen met het Natuur- en Milieu Platform in Ermelo, ErmeloSchoon. Bij dit project zijn meer dan 300 basisschoolkinderen betrokken. In september, rond de World Cleanup Day, helpen ze mee met het opruimen van zwerfafval in Ermelo.

En nu heb ik ook een zwerfafval opruim groepje in Garderen opgericht: Vaste Prik Garderen. Ik heb trouwens altijd een grijper en vuilniszakken in mijn auto liggen, om her en der in Nederland af en toe eens een uurtje zwerfafval op te ruimen. Sans rancune. Ik probeer me niet meer op te winden over de vervuilers, maar mijn aandeel te leveren in het opruimen.

Tja en wat dan met vakantie?

Vliegen wil ik nog maar af en toe, misschien één keer per twee of drie jaar. Maar natuurlijk wil ik wel lekker op vakantie! Gelukkig kreeg ik een leuke tip over dat er binnenkort een boot vaart vanaf Delfzijl naar Noorwegen. De auto, fiets en hond mogen ook mee. Dat lijkt me een fantastisch idee.

En zo houd ik overal zoveel mogelijk de eer aan mezelf. “BE THE CHANGE” zoals de goeroes zeggen.. Ik zoek elke dag weer naar het beste in mijzelf. En doe mijn best J
Ook laat ik ‘de ander’ zoveel mogelijk in zijn of haar waarde. Niet altijd makkelijk, wel een mooie uitdaging!

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik werk met mensen die graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Daarom specialiseer ik mij in actieve werkvormen voor trainers, docenten en coaches. Want gebruik van verschillende werkvormen maakt leren leuk en makkelijk! Kijk hier voor mijn aanbod.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

4 Reacties

 1. Laura Hagt

  Hoi Bernadette,

  Je leek me al een leuke vrouw, maar nu ik je blog lees, zie ik ook nog eens veel herkenning.
  Er was zo’n mooi interview tussen Yuval Noah Harari en Janine Abbring op 27 dec (Wintergasten) wat mij inspireerde me niet af te sluiten voor “de ellende in de wereld” en me vervolgens te focussen op mijn eigen aandeel. Hij stelt bv ook “als iedereen 2 % minder consumeert, en bedrijven 2 % minder winst maken, dan zijn de klimaatdoelen betaalbaar en haalbaar.

  Goed bezig Bernadette! Heel erg lekker geschreven ook, prikkelend en eerlijk. Dankjewel voor het delen!

  Antwoord
  • Bernadette

   Ha Laura,

   Dank voor je reactie!

   En zeker ook voor je waardevolle FNV workshop ‘De luis in de pels’ over de ‘Pieter Omzigten’ onder ons… Heel herkenbaar voor mij, en het past ook precies bij deze blog. Je wilt dan zo graag meedenken, kritische vragen stellen, verbeterpunten aandragen en vooral ook in de praktijk gebracht zien. En het is soms flink lastig om te ervaren dat niemand lijkt te wachten op jouw waardevolle kritische bijdrage.

   Dat je daar vervolgens zelf wat aan kunt doen, om zo je slagingskans te vergroten was weer heel mooi om te ervaren. DANK je wel hiervoor.

   Tot de volgende training!
   Groetjes,
   Bernadette

   Antwoord
 2. carla knorren

  Lieve Bernadette,
  Wat ben ik het met je eens!!!!! je verwoord mijn boosheid over DE HUFTERS 🙂
  en wat goed van het inzicht van banken, ik was al van plan over te stappen, maar dit motiveert des te meer.
  Jammer dat je niet op facebook zit, had dit HEEL GRAAG gedeeld.

  lieve groet Car

  Antwoord
  • Bernadette

   Ha Carla,

   Ja, wat kan een mens toch boos worden op anderen he?! Tegelijk hoop ik dat je ook herkent, hoe dit zo terug kan slaan op jezelf… Die ander ligt totaal niet wakker van jouw boosheid. Alleen jijzelf hebt er last van. Daarom zijn positieve acties waar jijzelf wel wat aan kunt doen, vaak een beter alternatief. Maar ja, niet altijd even makkelijk, dat is zeker waar.

   Enne, je kunt mijn blogs altijd delen door, ook op Facebook. Gewoon het linkje kopiëren en plaatsen volgens mij.

   Dank voor je reactie,
   Bernadette

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×