Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

DEEL 1 Op sabbatical naar de Amish ‘Waarom?’ 

Blog 1 : ‘Bernadette en Angel op avontuur naar de Amish!’

De Amish

De Amish lokken mij al jaren. Hun unieke levensstijl tegen alle ontwikkelingen in fascineert mij. Zij zijn met recht Buitenbeentjes. En bovendien, heel inspirerend, uit keuze en niet vanuit het lot. Bovendien word ik al jaren steeds activistischer qua duurzaamheid en ook daardoor krijgen de Amish een nieuwe betekenis voor mij.

Kan ik het ook?

Heel graag wil ik onderzoeken of ik dat ook kan? Uit keuze afzien van alle moderne hulpmiddelen zoals elektriciteit en auto’s. Maar ook totale digitale detox. Terwijl de omringende wereld alleen maar ‘Meer, meer!!’ schreeuwt. En hoewel ik me hier in Nederland ook tegen verzet, is het volledig afzien van alle moderne hulpmiddelen toch een enorme stap uit mijn comfortzone. Zelfs op de rand van mijn paniekzone zo af en toe…

Want hoe zal ik erop reageren? Ben ik opgelucht? Of voel ik me afgesneden? Ik heb werkelijk geen idee. Wel houd ik van kamperen, dus dat helpt wel bij deze gedachte.

Van de wereld vallen

Natuurlijk kan ik mij nog heel goed herinneren hoe ik bij mijn vorige sabbaticals ook van alles en iedereen afgesneden was. Bij de eerste belde ik gemiddeld 1 keer per week naar mijn ouders, als ik al een telefooncel kon vinden. En als ze dan niet thuis waren (vaste telefoon!) ging het weer over, en duurde het weer een week. En bedenk goed, ik was dus 17 jaar oud 😊

Bij de tweede sabbatical kon ik wel mailen vanuit een internetcafé, maar dat was nog flink moeizaam. Al met al is deze sabbatical daar dus wel mee in lijn. Alleen nog een tikje uitdagender.

Zucht naar stilte

Oh ja, en de stilte in een wereld zonder verkeer en elektrische geluiden lijkt mij ook geweldig! Corona heeft die behoefte aan rust en stilte bij mij echt aangewakkerd. Eerlijk gezegd heb ik regelmatig ‘corona heimwee’. Dat heeft vast ook een rol gespeeld bij de keuze om naar de Amish te gaan.

Welke lessen kan ik leren?

Los van het detoxen van alles moderne hulpmiddelen zie ik ook een soort van redding van de wereld in de leefstijl van de Amish. Om als wereld een nieuw pad in te slaan, zullen we nieuwe keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld door ook dingen niet te willen of te doen, ook al kunnen we het wel.

Wel kunnen, niet willen

Amish maken andere keuzes. Terwijl ze wel zouden kunnen, willen ze het niet. Ze sluiten zich niet volledig af (wonen niet in de bush bush of op een onbereikbaar eiland) maar notabene in het hart van de consumptie maatschappij, in Amerika. Hoe hoopvol is dat!

In contact blijven en eigen keuzes maken

Het in contact blijven met anderen uit zich ook op een andere mooie manier. Zoals ik het begrijp gaan de Amish jongeren als ze volwassen worden op reis naar de ‘gewone wereld’. Daar leven ze een tijdje om uit te vinden of dit toch niet beter is dan leven bij de Amish. Ze mogen dan oprecht een eigen persoonlijke keuze maken. Wat een geweldig voorbeeld is dit! Stel je eens voor dat onze jongeren een tijdje in een gezin met een andere samenstelling of culturele achtergrond zouden wonen. Gewoon om te ervaren hoe dat is. En of ze zich misschien meer herkennen als moslim of als ‘rooie rakker’? Om maar een paar voorbeelden te noemen. De onderlinge tolerantie zou er in ieder geval enorm op vooruit gaan!

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×