Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

De kracht van verdringen

Te veel alcohol drinken

Alcohol maakt meer kapot…

Een flinke periode in mijn leven dronk ik te veel alcohol. En te vaak. Al mijn vrienden en familie zagen dat op een gegeven moment. Behalve ikzelf.

Natuurlijk had ik ook wel een onaangenaam gevoel van binnen dat het niet erg de goede kant uitging met mijn alcoholgebruik. Maar daar had ik een goede remedie voor, ik trok gewoon nog een fles witte wijn open en dan verdween dat gevoel vanzelf…

In de verdediging

Als iemand mij aansprak op mijn drinken, was ik ook niet aangenaam verrast door hun heldere inzicht. Welnee! Ik verdedigde mij met alle middelen die ik kon bedenken:

 1. In de aanval
  “Kijk naar jezelf, hoeveel drink jij eigenlijk?”
 2. Vergelijken met anderen
  “Piet drinkt nog veel meer, dus bij mij valt het wel mee”
 3. Zielig doen
  “Ik werk toch hard, mag ik ook een keer ontspannen?”
 4. Verbergen
  Voordat gasten komen, alvast een paar glazen drinken. En als ze (eindelijk) weg zijn, snel verder.
 5. Boos worden
  “Waar bemoei jij je mee? Ik werk toch nog gewoon, dus er is niets aan de hand.”

Al met al zijn deze strategieën behoorlijk effectief. En zo duurde het tot mijn 45ste jaar voor ik echt toe kon geven dat het mis ging met mij. Dat ik doodongelukkig was. En ik steeds verder afgleed. En het risico liep om alles van waarde in mijn leven kwijt te raken. Pas toen wist ik te veranderen.

Heel Nederland in de verdediging

Erkennen valt dus ook niet mee. Zelfs met alle bewijzen die er zijn. Daar denk ik nu vaak aan rondom de boeren, Nederland in het algemeen en de stikstofcrisis.

Ik zie overal in mijn dagelijks leven bewijzen dat het echt behoorlijk misgaat met de stikstof in Nederland.

 1. Waar ik drie jaar geleden op de prachtige heide bij Garderen vooral heide zag, zie ik nu een bos ontstaan. Dat doet stikstof. Het bemest de grond, zodat op arme grond waar eerst alleen heide kon groeien, nu ineens allerlei bomen en grassen kunnen groeien. Die de heide vervolgens in hoog tempo verdringen.
 2. Ook op veel zandvlakten bij Ermelo is het zand de afgelopen vijf jaar bedekt geraakt met mos en grassen. Ook hier is de mest, die stikstof uiteindelijk is, de schuldige.
 3. In mijn tuin in Den Haag waar ik nog nooit braamstruiken heb gehad, moet ik nu iedere maand een aantal flinke takken verwijderen die dreigen mijn hele tuin te overwoekeren.

Maar ook hier hetzelfde fenomeen. Verdringen als verdedigingsmechanisme. Want nee, het zijn de anderen, het valt wel mee, klopt het onderzoek eigenlijk wel en kijk naar jezelf.

En ja, dat kan dus best lang duren. Tegen alle bewijzen in. Maar uiteindelijk moet je toegeven. Het gaat mis, zo kan het niet langer. En dan ga je veranderen. En ook dat valt bepaald niet altijd mee.

Nu, na 11 jaar alcoholvrij leven, kan ik wel met volle overtuiging zeggen dat het leven een stuk mooier en fijner is als je jezelf niets wijs hoeft te maken. Als je eerlijk bent naar jezelf en naar anderen. Dat scheelt veel stress, vervelende emoties en tijd. Die ik nu kan besteden aan andere, opbouwende en leuke dingen! Zoals het schrijven van blogs 🙂

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik werk met mensen die graag blijven leren en zichzelf ontwikkelen. Daarom specialiseer ik mij in actieve werkvormen voor trainers, docenten en coaches. Want gebruik van verschillende werkvormen maakt leren leuk en makkelijk! Kijk hier voor mijn aanbod.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

2 Reacties

 1. Marianne

  Mooi Bernadette!

  ‘The truth doesn’t hurt, it sets you free (Byron Katie)
  Een fantastisch risico om te nemen.

  Wat inspirerend!

  Hartelijke groet,
  Marianne

  Antwoord
  • Bernadette

   Hoi Marianne,

   Wat een fijne reactie van jou, dankjewel!
   Toch altijd spannend om zoiets over jezelf te delen, maar ik ben het helemaal met jou (en Byron Katie) eens; leven in waarheid en de realiteit geeft rust, ruimte en mogelijkheden.
   Tot ziens!
   Bernadette

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×