Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

De eerste dagen van corona

Corona en hoop…

Toen ik donderdag 12 maart mijn (voorlopig) laatste training op locatie voor slechts 3 van de 15 aangemelde deelnemers gaf, had ik al zo’n gevoel, zo’n 11 september gevoel, “Alles wordt anders…”. Toch schrok ik die middag enorm van het verbod op bijeenkomsten. En zondag 15 maart nog veel meer van het sluiten van de horeca en scholen. Ongelooflijk! En nu ook nog de onduidelijkheden rondom 6 april en 1 juni… Wat mag nog? Wat kan nog? Ik voel me angstig, een beetje bozig, en verward. Maar ook, heel vreemd, speelt er een merkwaardig optimisme doorheen. Want ik zie ook kansen, als ik alleen al naar mijn eigen leven sinds die donderdag kijk:

Boost CO 2 reductie

Sinds 12 maart heb ik geen training buiten de deur meer gegeven, ik ben niet meer in de sauna geweest en allerlei privé afspraken zijn afgezegd. Al met al heb ik deze afgelopen 2 weken ruim 1300 kilometer MINDER gereden. En ik ben niet de enige… 85% minder auto’s, een bijna platgelegd vliegverkeer en de Formule 1 gaat ook al niet door. Zou Moeder Natuur ons iets willen zeggen?

Hulp vragen, en ook krijgen

Al snel besloten een aantal opdrachtgevers per direct over te stappen van live trainingen naar online trainingen. En niet door webinars van een uur (waar ik wel ervaring mee heb) maar gewoon hele dagen online training (waar ik helemaal geen ervaring mee heb, en ook grote twijfels over). Die twijfels liepen zondagavond 15 maart om 23.30 uur zo hoog op dat ik voor het eerst van mijn leven een hulpkreet op LinkedIn plaatste:  “Wie kan mij helpen met het goed vormgeven van online trainingsdagen?”. En wauw… van alle kanten heb ik hulp gekregen! Gratis en voor niets ook nog!
Van Hugo Bakker bij wie ik een inspirerende online workshop heb gevolgd over trainen via Zoom. En van Karin Hornstra die gratis haar School voor Online trainers voor me open zet. En bemoedigende berichtjes van studenten die uitkijken naar de online trainingen! Want ja, we hebben allemaal veel tijd voor zelfontwikkeling en bijscholing ineens…

Ondertussen heb ik drie hele dagen online training gegeven via Zoom! En ongelooflijk.. ik ben heel positief  Zie mijn blog ‘Praktische tips voor online training geven via Zoom’.

Thuis werken

En nu geef ik dus vanaf vorige week al mijn trainingen deze maand (8 volledige dagen) online in plaats van live. Geen files, flexibele werktijden, geen uitstoot. En nee, ook geen groepsdynamica, geen gezellig samenzijn en elkaar steunen  of inspirerende buitenoefeningen met elkaar. Dus ik zie het niet als een volledige vervanging van mijn werk. Maar als alle Nederlanders vanaf nu gemiddeld 2 dagen per week thuis zouden werken, samen met het 100 kilometer per uur rijden (oh ja, dat doen we ook nog…) en minder vliegen (lekker omhoog met die prijzen, fijn voor KLM) zouden we met de stikstof crisis al een heel eind komen.

Ontspullen

Een heel merkwaardig effect hebben al die hamsteraars op mij: ik heb weerstand tegen boodschappen halen gekregen…Ik ben nu bezig met het opmaken van voorraden (en blijkbaar heb ik al veel eerder gehamsterd, want ik kan nog weken voort volgens mij). Alleen wc papier, daarmee ben ik nu echt toe aan mijn laatste rol… heel vervelend. En door alle extra tijd die ik heb, ben ik ook lekker aan het opruimen geslagen! Weg met al die spullen.

Zwerfafval opruimen

Tot slot ruim ik veel meer zwerfafval op dan ik normaal doe. Omdat er zo verschrikkelijk veel langs alle straten en wegen ligt, met de laatste tijd (heel asociaal vind ik) vele vieze papieren zakdoekjes in het bos en op de hei! Maar ook omdat het overal veel rustiger, en dus ook veiliger, is om op te ruimen. En omdat ik tijd heb. En omdat je dit samen kunt doen, terwijl je op een natuurlijke manier 1,5 meter uit elkaar blijft. En omdat de lente komt, en het maaien begint waarbij alle zwerfvuil versnipperd en nooit meer opgeruimd wordt. Maar natuurlijk ook omdat het zo heerlijk buiten is!

Ja, ik tel mijn zegeningen! Niet iedere Zzp’er kan zijn of haar werk zo makkelijk omzetten en daarmee toch inkomsten hebben. Maar voor iedereen is er wel een kans om deze crisis ook iets positiefs mee te geven. Nu of in de toekomst! Want dat geloof ik nog steeds: “Het wordt nooit meer helemaal hetzelfde”. Maar misschien wel beter?!

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik help mensen die graag zichzelf willen zijn, ook op hun werk of als ondernemer. Hier zet ik workshops Positieve psychologie voor in. Wil je echt stappen maken, dan is het Positief Groei programma iets voor jou.

Ook heb ik een driedelige videoserie gemaakt, waarin je zelf al aan de slag kunt gaan met positief omdenken en doen. Kijk op deze pagina om je aan te melden voor deze serie.

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.

0 reacties

Vind je mijn blogs leuk?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en lees mijn blogs als eerste!

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×