Aserto - Voor training en coaching! Bel gelijk 06 430 55 434 bernadette@aserto.nl

Op naar een basisinkomen voor iedereen!

Corona experiment ‘Basisinkomen’

De afgelopen anderhalf jaar hebben flink wat mensen hun inkomen direct of indirect van de regering gekregen. Door een WW-uitkering, een bijstandsuitkering of via NOW regelingen voor het bedrijf waar ze werken. En nu? Onze economie groeit en bloeit boven verwachting. Het geld klotst blijkbaar tegen de plinten. De spaarpotten van veel Nederlanders zijn bovenmatig gevuld. En het geld brandt in onze zakken. Wat een mooi en bijzonder resultaat. Economisch gezien dan.

Niet sociaal of emotioneel. Want in dat opzicht is het voor veel mensen een zeer zware periode geweest met veel onzekerheid, angst en doemdenken.

Succesvolle switch

Zelf heb ik een zeer succesvolle periode achter de rug. Sterker nog, ik heb in 2020 mijn hoogste omzet ooit behaald… Door mijn succesvolle nieuwe training ‘Train de Online trainer’ waarin ik mijn eigen online trainerservaringen van het eerste uur deel met andere trainers en coaches die online willen werken. Ten tweede omdat, ook al vielen er drie grote opdrachtlijnen af (Personal Branding, NOVI Hogeschool en trainingen voor woningcorporaties) er één grote opdrachtgever volle bak vooruit ging, namelijk Elan Training. Dit sterkt mij in mijn overtuiging dat je Anti Fragiel moet zijn, en niet alles op één kaart moet zetten (luister deze leuke podcast over ‘Ontgroeven’ ).

En maar door…

Maar ook omdat ik weinig tot geen vakantie heb genomen. Dit had twee redenen: ten eerste wilde/kon ik niet op vakantie en werkte ik maar vrolijk door. Ten tweede voelde ik mij als Zzp’er ook onzeker over de toekomst en dacht ik bij iedere opdracht: “Pakken maar, je weet maar nooit hoe het verder gaat”.

Niet voor iedereen

Echter, het is nu voor het eerst dat ik zo open ben over mijn succes, omdat het voor de meeste vakgenoten echt een heel ander verhaal is geweest. Met stagnerende omzet en doorlopende kosten. Of die op de één of andere manier toch buiten de boot vallen qua steun. Sommigen hebben hun bedrijf opgegeven. Anderen zijn iets heel anders gaan doen. En voor vele mede Zzp’ers lokt nu toch wel weer het vaste dienstverband, omdat de steun en uitkering bij verlies van werk daar wel gegarandeerd worden. Super jammer dat we nu niet doorpakken met een echt basisinkomen voor iedereen, nu we hier in deze corona tijd al zoveel positieve ervaringen mee hebben.

AOW is ook een soort basisinkomen

Lekker aan de slag!

AOW is ook een soort basisinkomen. Want je krijgt geld, zonder dat daar verplichtingen of eisen tegenover staan. En hoe AOW werkt zie ik zo langzamerhand ook om me heen. Waar ik zelf 58 jaar wordt, ken ik veel mensen die toe zijn aan hun pensioen of hier zelfs reikhalzend naar uitkijken. Om dan te gaan luieren en rentenieren? Welnee! Voor velen is het juist een vrijbrief om (eindelijk) vrij te kunnen gaan doen wat ze altijd al wilden doen, bijvoorbeeld een Bed & Breakfast starten, zelfstandig trainer worden, een opleiding gaan doen, gaan mantelzorgen, vaker oppassen en betrokken zijn bij kleinkinderen of juist vrijwilligerswerk doen bij de voedselbank. Allemaal zeer nuttige en maatschappelijk relevante bezigheden dus. Die wij, ten onrechte volgens mij, indelen in betaald en onbetaald werk. Wat jammer nu toch!

Basisinkomen: leven en werken vanuit vertrouwen

Op dit moment is onze sociale zekerheid opgetuigd vanuit wantrouwen met alle kosten en bureaucratische rompslomp van dien. Ik heb zelf ooit eens geïnformeerd naar een vorm van bijstand voor ondernemers en moest geloof ik van de voorgaande 5 jaar per jaar 10 documenten inleveren om zelfs maar een aanvraag in te mogen dienen… Verschrikkelijk. En denk eens aan de medewerker die die documenten moet gaan controleren. Ook afschuwelijk.

Daarnaast ken ik ook (heel) veel mensen die nu ‘op de bank zitten’, en dolgraag aan de slag willen. Als Zzp’er of als parttime medewerker. Maar niet 100% zeker weten dat het ze ook zal lukken hier een succes van te maken. En uit angst voor strafmaatregelen vanuit een UWV of verlies van uitkering (die je dan met veel pijn en moeite weer opnieuw moet aanvragen) niet eens meer durven te beginnen of te experimenteren. Zodat het sociale vangnet van onze Nederlandse maatschappij veel mensen gevangenhoudt in ‘niets doen’. Wat ze helemaal niet willen…

Bijdragen aan de samenleving

Meer tijd voor scholing

Want vrijwel iedereen wil tenslotte het liefst gewoon bijdragen aan de maatschappij. Via betaald werk, onbetaald werk, (bij)scholing, mantelzorg, kinderzorg en andere vormen van werk. Ieder experiment over basisinkomen laat dezelfde positieve resultaten zien, van lagere ziektekosten door minder stress, meer scholing, en meer ondernemingslust. En zelfs minder huiselijk geweld en kinderarbeid.

Maar vooral de innerlijke rust en zekerheid dat je, wat je ook wel of niet doet, je gewoon je basisinkomen krijgt en je daar geen zorgen over hoeft te maken, lijkt mij persoonlijk ook heerlijk!

Kijk hier voor wat experimenten en hun resultaten:

  1. Het Mincome project in Canada
  2. Bolsa Familie in Brazilie
  3. India Madhya Pradesh

Geef hier je steun aan een Europees voorstel voor onvoorwaardelijke basisinkomens in de hele EU

Mijn naam is Bernadette Vrijling en ik werk als trainer, docent en coach. Ooit opgeleid als psycholoog en sinds 1991 zelfstandig ondernemer met mijn bedrijf Aserto training en coaching. Ik help mensen die graag zichzelf willen zijn, ook op hun werk of als ondernemer. Hier zet ik workshops Positieve psychologie voor in. Wil je echt stappen maken, dan is het Positief Groei programma iets voor jou.

Ook heb ik een driedelige videoserie gemaakt, waarin je zelf al aan de slag kunt gaan met positief omdenken en doen. Kijk op deze pagina om je aan te melden voor deze serie.

0 reacties

 

dit veld niet invullen s.v.p.
×